НОВИНИ

Политически трус във Франция: Голистката партия търси съюз с крайната десница

Във Франция се готвят за избори с политически совалки и проекти за нови конфигурации

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 11.06.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

След като президентът Макрон разпусна парламента веднага след края на евровота - във Франция се готвят за избори с политически совалки и проекти за нови конфигурации. Лидерът на френските консерватори "Републиканците" призова за безпрецедентен съюз с крайнодесния Национален сбор. С това Ерик Сиоти предизвика шокови вълни на несъгласие в собствената си партия.

А какво сочат вече ясно сондажите? Че евроскептичният Национален сбор на Марин льо Пен и Жордан Бардела държат първенството в бъдещия парламент, но без абсолютно мнозинство. Крайната десница приветства "смелия избор и чувството за отговорност" на Сиоти и изрази готовност да управлява Франция.

Инициативата на Ерик Сиоти е сигнал за разпад на десетилетния консенсус сред френската политическа класа за обединение срещу влизането във властта на крайната десница.

Голистите управляват Франция през големи периоди от най-новата история на страната, но сега са бледа сянка на самите себе си. Републиканците загубиха позиции, а ключови техни фигури преминаха в лагера на центристите на Макрон или в крайната десница.

Депутати на републиканците определиха като "немислим" всеки съюз с Национален сбор, призоваха за оставка на Сиоти и обявиха, че ще напуснат партията, за да създадат нова парламентарна група.

Според парламентарен източник на "Републиканците" идеята на Сиоти се подкрепя едва от една шеста от депутатите. Лидерът изтъкна, че десницата се нуждае от споразумение с Национален сбор, за да запази сегашното си представителство от 61 места в Националното събрание.

"Казваме едно и също. Искаме да се справим с миграционния хаос и с извънредната ситуация. Говорим еднакво. Нека да престанем да изграждаме фиктивна опозиция, малко изкуствена, за да можем да се захванем за работа. Залогът е утре да изправим страната", заяви Ерик Сиоти, лидер на "Републиканците".

Лагерът на президента Макрон определи позицията на Сиоти като "срамна". Вътрешният министър Жерал Дарманен, който е бивш член на "Републиканците", направи паралел с Мюнхенското споразумение от 1938 година на Франция и Великобритания с нацистка Германия.

От поне десет години Марин льо Пен води последователна кампания срещу диаболичния образ на партията си. "На път е да изчезне 40-годишен псевдосанитарен кордон, който доведе до загуба на много избори", отбелязва тя пред Франс прес.

"Французите познават моята искреност, надявам се. Те знаят моите амбиции, моите приоритети. Покупателна способност, сигурност, имиграция. Страната се нуждае от ред. Готов съм да внеса начело на страната идеи, които вярвам се споделят от мнозинството", допълни Жордан Бардела, председател на Национален сбор.

Хиляди демонстрираха срещу крайната десница по призив на младежки организации и профсъюзите в Париж, Нант и Тулуза.

В сондаж от тази седмица Национален сбор би получил 34 процента от вота на първия тур от предсрочните избори на 30 юни. Това означава, че на втория тур на 7 юли партията може да постигне относително мнозинство с 235 до 265 депутати.

Партията на Макрон с 19 на сто подкрепа може да разчита на 125 до 155 представители срещу 115 до 145 за левицата. Тя получава 22 на сто доверие под новия обединителен лозунг "Народен фронт".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар във Версайския дворец наложи кратка евакуация
Пожар във Версайския дворец наложи кратка евакуация
„Ролан Гарос“ започна трансформацията си за Олимпийските игри
„Ролан Гарос“ започна трансформацията си за Олимпийските игри