НОВИНИ

Йотова: Правителство трябва да има, ГЕРБ трябва да каже какво смята да прави

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:31, 11.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Партиите, спечелили най-много гласове, и най-вече ГЕРБ трябва да кажат какво смятат да правят, за да спечелят отново доверието на българите. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

"Правителство трябва да има, разбира се голямата интрига е на ГЕРБ и на лидера на тази политическа сила - господин Бойко Борисов. За да има успех едно такова правителство, трябва нова формула, която той да предложи. Формула, която да се различава коренно от тази, която имахме само допреди няколко месеца, за да се изключат всякакви съмнения в нас българските граждани за задкулисие и договорки. Дали ще бъде коалиция - това ще решат те, но нека всеки, който влиза в тази коалиция, да влезе с лицето си и с ясните отговорности", заяви Илияна Йотова.

По думите ѝ позицията на "Продължаваме Промяната", че няма да участват в коалиция, също може да се възприеме с уважение.

"Това също е позиция, която заслужава уважение, ако искат да бъдат коректив това е техен избор", обясни вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира и влязлата за първи път в парламента партия "Величие".

"Тази нова политическа сила също заслужава дълбок анализ, в никакъв случай не искам да съм сред хората, които веднага лепят етикетите, защото и аз имам нужда от малко повече информация", допълни Йотова.

Според вицепрезидента основната равносметка след изборите и най-тревожен знак е, че българите не вярват на политическата система в България - "Видяхме в избирателите умора, апатия или протестен вот".

"Всяка една политическа сила трябва много внимателно да анализира тази ситуация, да прочете това, което казаха избирателите и да го разбере. Много е тревожно, че България се намира в изключително нестабилна ситуация и в много сложен момент. На 17 юни в Брюксел ще се появяват всички лидери на европейските държави на среща, за да изразят своето мнение за бъдещото управление на Евросъюза. При нас кой ще отиде - служебният премиер ли и кой му е дал мандат. Ще може ли да представи българската позиция или само ще слуша", запита Йотова.

Тя коментира още, че освен сложната външнополитическа обстановка вътрешнополитическата също е влошена у нас. Губим евросредства, бизнесът не знае на кого да се довери, каза още Илияна Йотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборни феномени: Как гласуваха специфични секции в страната?
Изборни феномени: Как гласуваха специфични секции в страната?
До 800 евро за билет за тренировка на португалските национали
До 800 евро за билет за тренировка на португалските национали