НОВИНИ

Кой колко спечели и загуби на изборите на 9 юни?

спечели загуби изборите юни
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 11.06.2024
Чете се за: 09:52 мин.
У нас
Слушай новината

Още по-ниска избирателна активност и на тези избори и още по-голям срив в доверието към партиите, показаха резултатите от вота в неделя. Само 34,41% от хората с право на глас са дали вота си на 9 юни или с близо 415 000 по-малко в сравнение с миналата година.

Подкрепа губят 4 от 6-те партии, които бяха досега в парламента.

Най-голям е сривът при "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Коалицията губи над 300 000 гласа или повече от половината от гласовете, които получи на предишните парламентарни избори.

Въпреки че остават първа политическа сила, ГЕРБ-СДС губят 140 000 гласа.

"Възраждане" губят гласове за първи път, откакто се явяват на парламентарен вот - при тях спадът е над 60 000 гласа.

Гласовете за "БСП за България" продължават да се сриват - сега с една-трета по-малко в сравнение с април миналата година.

Две от партиите, които бяха досега в парламента, увеличават подкрепата си. Ръстът при гласовете за "Има такъв народ" е с около 25% като само те увеличават подкрепата си навсякъде.

ДПС имат 20 000 гласа повече и от четвърта сила в началото на 49-ото НС, в 50-ото ще бъдат втора.

Значително по-малко в сравнение с предишния парламентарен вот са и гласовете "не подкрепям никого".

В Благоевград ГЕРБ-СДС губят около 3000 гласа, но остават първа политическа сила. ДПС са отново втори, но със сериозен ръст от близо 7000 гласа. ПП-ДБ остават трети, но с двойно по-малко гласове. "Възраждане" и БСП също губят. ИТН отбелязват лек ръст.

В Бургас ГЕРБ-СДС са отново първи, но със загуба на близо 10 000 гласа. Макар и с по-малко гласове от миналата година, ДПС са втори. "Възраждане" губят около 4000 гласа, но се преместват с една позиция нагоре. ПП-ДБ губят 15 000 гласа - повече от половината - и остават четвърти. ИТН печелят с около една трета повече гласове в сравнение с миналата година. БСП губят близо 4000 гласа.

И във Варна ГЕРБ-СДС остават първи, въпреки че губят около една пета от гласовете си. Сериозен спад и в подкрепата за "Възраждане", но партията е втора. ПП-ДБ остават трети, като и тук губят почти половината от гласовете си. ДПС и БСП губят гласове, при ИТН ръстът е с около 2000 гласа. Във Варна новата парламентарна сила "Величие" има близо 8000 гласа.

Във Велико Търново всички парламентарни партии губят гласове, с изключение на ИТН. Най-голяма и тук е загубата за ПП-ДБ.

Във Видин, Враца и Габрово също губят всички парламентарни сили, без ДПС и ИТН.

Добрич е една от малкото области, в които ГЕРБ-СДС имат ръст, макар и само с 400 гласа. ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП губят гласове, а ДПС и ИТН увеличават подкрепата си в сравнение с миналата година.

В Кърджали ДПС увеличават подкрепата си с около 8000 гласа и за първи път от години се очаква да вземат и петте депутатски мандата. Освен ИТН тук и "Възраждане" са с по-голяма подкрепа в сравнение с миналия април. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП губят гласове.

В Кюстендил е налице впечатляващ ръст на гласовете за ДПС - в сравнение с април миналата година са се увеличили повече от три пъти. Всички други парламентарни сили, без ИТН, губят подкрепа.

Сериозно е увеличението на гласовете за ДПС - с близо 2000, и за ИТН - с близо 1000, и в Ловеч, останалите формации губят подкрепа.

В Монтана е един от най-сериозните спадове в гласовете на ПП-ДБ - 2,5 пъти по-малко са гласовете сега в сравнение с миналия април. Губят и ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП. ДПС и ИТН увеличават подкрепата си.

В Пазарджик картината е като общата за страната - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП губят, а ДПС и ИТН печелят нови гласове.

В Перник гласове губят всички парламентарни партии без ИТН.

В Плевен сривът на ПП-ДБ е сериозен - губят 60% от гласовете си. ГЕРБ-СДС губят около 20%, "Възраждане" и БСП също са с по-ниска подкрепа, а ДПС и ИТН - с по-голяма.

В Пловдив ГЕРБ-СДС губят около 5000 гласа, но изпреварват ПП-ДБ, които губят 18 000. "Възраждане" и БСП също губят подкрепа. ДПС увеличават, макар и минимално, гласовете си, а ИТН взимат около 1000 гласа повече. Тук "Величие" е пета политическа сила, пред БСП и ДПС, с около 6000 гласа.

В Пловдив-област ГЕРБ-СДС остават първи, въпреки че губят около една-трета от гласовете си. "Възраждане" също губят гласове, но успяват да изпреварят ПП-ДБ, при които сривът е повече от двоен. Тук и ДПС губят гласове, както и БСП. Само ИТН имат по-голяма подкрепа в сравнение с миналия парламентарен вот.

ДПС отново са първи в Разград, с увеличена подкрепа. Останалите парламентарни партии, без ИТН, губят гласове.

В Русе ГЕРБ-СДС са първи, въпреки сериозния спад с около една четвърт. От първи, ПП-ДБ стават трети като губят около 10 000 гласа. "Възраждане" също губят подкрепа, но изпреварват ПП-ДБ. БСП губят, а ДПС и ИТН добавят към гласовете си в сравнение с миналия април.

В Силистра, Сливен и Смолян губят всички парламентарни партии, без ДПС и ИТН.

ПП-ДБ остават първи в 23-ти МИР-София, въпреки че губят около 36 000 гласа. ГЕРБ-СДС отново са втори, но губят около 12 000 гласа. Губят и "Възраждане", ДПС и БСП. ИТН увеличават сериозно подкрепата си тук - с над 40%. С над 7000 гласа "Величие" са на шесто място в 23-ти МИР.

Подобна е ситуацията в 24-ти МИР-София - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" губят, но остават първи, втори и трети. Със сериозен ръст на гласовете ИТН изпреварват БСП. Тук "Величие" имат около 5000 гласа.

В 25-ти МИР-София ГЕРБ-СДС губят около 12 000 гласа, но изпреварват ПП-ДБ, чиято подкрепа намалява двойно. И тук единствените парламентарни партии с ръст са ДПС и ИТН. Подкрепата за "Величие" тук е около 6000 гласа.

В София-област ГЕРБ-СДС отново са първи, въпреки че губят около една-пета от гласовете си. ПП-ДБ се сриват до четвъртото място. Изпреварват ги "Възраждане", въпреки че губят гласове, и ДПС, които увеличават подкрепата си.

В Стара Загора ГЕРБ-СДС остават първи, въпреки че губят подкрепа. И тук ПП-ДБ се сриват от второ на четвъртото място, с повече от двойна загуба на гласове. ДПС и ИТН печелят по-голяма подкрепа. Гласовете за "Величие" тук са над 5000.

В Търговище ДПС затвърждават лидерството си с над 45% ръст на гласовете. Всички останали парламентарни сили, без ИТН, губят гласове.

В Хасково се наблюдава ръст в подкрепата за ГЕРБ-СДС, макар и само с около 1000 гласа. ДПС са втори, с над 2000 гласа повече, трети са "Възраждане", въпреки че губят гласове, а ПП-ДБ и тук се сриват от второ на четвърто място със срив от 60%.

Ръст за ДПС и в Шумен, ГЕРБ-СДС остават втори, въпреки че губят гласове. "Възраждане" губят, но изпреварват ПП-ДБ, които се сриват двойно.

В Ямбол губят ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП. ДПС и ИТН увеличават подкрепата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запрашен въздух от Сахара завиши количествата фини прахови частици в София
Запрашен въздух от Сахара завиши количествата фини прахови частици в София
Роналд Куман: Барселона пое риск с контузията на Френки де Йонг и сега ние плащаме цената
Роналд Куман: Барселона пое риск с контузията на Френки де Йонг и сега ние плащаме цената