НОВИНИ

Изборни феномени: Как гласуваха специфични секции в страната?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:45, 11.06.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Под лупа поглеждаме няколко феномена в някои избирателни секции в страната: опашки в последните минути или преобладаващи преференции в специфични секции. Какъв е крайният резултат според протоколите там и какви проблеми изваждат на повърхността?

Изборният ден, обедно време. Запомнете този коридор. Той се намира в училището в най-голямото плевенско село - Буковлък. Коридорът свързва трите секции, в които право да гласуват имат близо 3000 души.

"Слабо, много слабо, много слабо. Значи тук от 800 човека приблизително към 800, са гласували към 40 човека, което досега е прецедент, никога не се е случвало, каквито и избори да сме имали толкова слаба активност по това време никога не е имало", каза Камелия Тодорова, председател на 204 секция, Буковлък.

А това е същият коридор, но 10 минути преди края на изборния ден.

"БНТ: Защо така в последния момент?
- Защото е хладно, в жегата как да дойда ми кажи."

"Щото е много топло. Много е топло, горещо е."

"Дано има редовно правителство и да помагат на хората, на бедните, не само те да лапат парите на бедните."

"Бог да богослови всички депутати. Повече пачки да взимат, големи пачки от мечтаните стотачки."

Резултатът в две от трите секции в Буковлък: ДПС е водеща политическа сила и прави сериозна разлика спрямо всички останали кандидати за власт.

"Очевидно е, че тяхното избирателно поведение не отговаря на това на техните съседи и на хората, които живеят в непосредствена близост до тях и тези от самия избирателен район Плевен. Много може да са причините за подобно поведение - може да е контрол над избирателите, може да е купен вот", коментира Ива Лазарова, изп. директор на Института за развитие на публичната среда.

В Северозападна България се наблюдава друг феномен. Примерът: в 55-а секция в Монтана, в урната за национален парламент са намерени 429 бюлетини. От тях 110 са гласовете за ГЕРБ-СДС, а 195 за ДПС.

В съседната 56-а секция ситуацията е идентична. При 405 бюлетини ГЕРБ-СДС получават 130 гласа, а ДПС 187. Или над 80% от вота отива само за тези две партии. И докато интересът към националните избори е висок, то този към европейките е много по-малък.

"За пари не сме чули, никой да предлага - до края на деня може и друго да стане, но засега не сме чули някой нещо да предлага."

"Големи инвестиции са насочени от европейските програми към Северозападна България, те се оперират от местната власт, има огромен интерес към НС и почти никакъв към ЕП, това са резултати, които говорят, че нещата не се случват адекватно и не се развиват в съответното населено място", заяви Ива Лазарова, изп. директор на Института за развитие на публичната среда.

И към Югозападна България - Симитли роди новият "Любимец 122". В секцията на Центъра за възрастни хора с увреждания, за Народно събрание са пуснати 240 бюлетини, от тях 196 са ГЕРБ-СДС. 90% от гласувалите са отбелязали една и съща преференция - 122, зад нея е Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли - Апостол Апостолов.

"Най-много си го бива него, за тука е ...за всички хора е добре."

"- БНТ: Защо печели по гласове с преференции Стефан Апостолов?
Защото е така, доста така е, тука нали, така всички го познаваме, всички така, уважаваме го и го избираме."

"Всички виждаме резултатите, които се постигат в нашата община.
- БНТ: Тоест не е манипулиран вот?
- Абсурд, по-скоро е свършена работа.

"Когато става въпрос за домовете за възрастни става въпрос очевидно за зависимост от местната власт - която в крайна сметка определя по какъв начин ще се структурират тези услуги, които предоставя. Доколко ще бъдат финансирани и доколко не", заяви Лилия Никифорова, експерт в Института за развитие на публичната среда.

Изводът - ако има желание да се прекратят порочните изборни практики, бъдещите депутати трябва да изработят политики, при които избирателите сами да определят и избират стандарта си на живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Ролан Гарос“ започна трансформацията си за Олимпийските игри
„Ролан Гарос“ започна трансформацията си за Олимпийските игри
Йотова: Правителство трябва да има, ГЕРБ трябва да каже какво смята да прави
Йотова: Правителство трябва да има, ГЕРБ трябва да каже какво смята да прави