НОВИНИ

С некултурни дебати в СОС приеха културния календар на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:58, 13.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След скандали и нападки в близо 3-часова дискусия Столичният общински съвет прие културния календар на София. Досега документът, с който общината одобрява списъка с културни събития винаги е приеман без разногласия и дебати. Сега проблемите започнаха още по време на заседанието на комисията по култура във вторник когато ГЕРБ, БСП и 1 независим съветник не подкрепиха календара. Днес скандалът избухна по време на брифинг на заместник-кмета по култура Яна Генова. Той беше прекъснат с въпроси от общинската съветничка от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева.

ГЕРБ-СДС обясниха , че във вторник не са подкрепили културния календар на София , защото не е представен в детайли на бюджетната комисия. Парите за столичните събития тази година са увеличени тройно.

"За пореден път културата става жертва на дребни политически разпри и вярвам, че сега след малко СОС ще прояви разум и ще отблокира вече месеци наред с дребни ходове блокирания културен календар на София", заяви Яна Генова, зам.-кмет по култура на СО.

Брифингът беше прекъснат от заместник председателя на бюджетната комисия и общинска съветничка от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева с въпрос защо няма публичност на събитията в три раздела.

"Става въпрос за над половин милион лева, които ще бъдат разходвани без да се знае за какво. В последната страница, 21-ва, има три раздела в които липсва всякак информация за вид събития. Раздел лятна програма - няма събитие, но има сума от 276 000 лева", каза Ваня Тагрева, общински съветник ГЕРБ-СДС.

"Лъжа! Предоставил съм на господин Боршош пълен списък на ободрените проекти!", категоричен беше Веселин Калановски, общински съветник ПП-ДБ-СС.

След подобни близо три часови пререкания културният календар на София беше приет с изцяло ново решение.

"Никой не искаше да води дебата в комисия, затова се наложи да правим всички тези неща в зала, ние им казахме, че има огромни пропуски. Затова как се изразходват средствата, за какво отиват, това не беше ясно в доклада", допълни Мирослав Боршош, председател на Комисията по култура в СОС.

Културните събития, които не получат финансиране, но използват общински терени безвъзмездно, на този етап са извадени от доклада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: ЦИК обяви имената на 17-те български евродепутати
Официално: ЦИК обяви имената на 17-те български евродепутати
Николай Минков продължава с Ботев Пловдив
Николай Минков продължава с Ботев Пловдив