НОВИНИ

Следизборни престрелки и закани за реванш

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:13, 13.06.2024
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

ПП остават в опозиция - това обяви днес съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Така независимо от поканата на ГЕРБ-СДС към всички в 50-ото Народно събрание, партньорите в някогашната сглобка отказват подкрепа за кабинет с първия мандат. Какви са настроенията сред останалите формации?

"Гледайте реванша" - с тези думи Кирил Петков даде заявка ПП да работят за демокрацията и срещу корупцията. А бившия премиер Николай Денков очерта приоритетите, сред които увеличаване на доходите, подкрепа за инвеститорите, повече грижа за образованието и здравеопазването.

По предварителни заявки, преди да чуят намеренията на ГЕРБ знаем, че ДПС са готови за разговори, БСП също и за подкрепа на експертен кабинет - поне според Атанас Зафиров. Възраждане биха подкрепили само свой кабинет, а ИТН за сега не коментират. Настояват за лидерска, а не с представената от Борисов група за преговори.

Минути преди изявлението на ГЕРБ, от ПП разпространиха видеопослание с намерението да останат проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението.

"В момента казваме: независимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция на него. Ще бъдем конструктивна опозиция. За всички политики, които са за Европа, ще действаме напред. За всички политики, които са антикорупционни, ще действаме напред, но няма да им позволим нито за миг да си помислят, че старите времена ще се върнат. Така че за всички пораженчески гласове, които се чуват навън, искаме да кажем: гледайте реванша", заяви Кирил Петков - съпредседател на ПП.

ПП отчетоха, че не комуникирали добре с хората и обещаха: преди да действат, да казват. Обещаха да работят за реформите, които са заложили.

"Това, което е важно, е: демокрацията в България да продължи да работи още по-добре и ние ще бъдем гарант за това. Обещаха да работят за реформите, които са заложили. Ще продължим да се борим за тези наши приоритети, които са много важни за хората в България: увеличаване на доходите, по-малко неравенство, подкрепа за инвеститорите с национални средства и национална подкрепа, повече грижа за образованието и здравеопазването, където не само парите са важни, а също и качеството и достъпа на всеки един човек в България", каза Николай Денков - ПП-ДБ.

ДПС не коментираха заявката на ГЕРБ, но в писмената позиция на Делян Пеевски от вчера стана ясно, че Движението настоява за разговор за стабилно правителство между всички евроатлантически лидери.

"Възраждане" също не коментираха, но позицията им е ясна: биха гласували само свое правителство.

Вчера Атанас Зафиров каза, че БСП е готова да подкрепи само експертен кабинет и ако Борисов не е премиер - искане, което днес е изпълнено според заявените намерения на ГЕРБ. Днес Корнелия Нинова призова във Фейсбук членовете на БСП да не позволят да им отнемат най-демократичното право на пряк избор на председател и да не дават партията на търговците.

"Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре", посочи Корнелия Нинова - председател на БСП в оставка.

Нинова: Не са минали и 24 часа от оставката ми и наддаването в БСП започна

По повод предложената от ГЕРБ преговорна група от най-малката формация в новия Парламент - "Величие" коментираха така:

"Аз съм лидер на ПП "Величие" и с контактьори няма какво да си кажа, те не са запознати с много неща. Лидерът им е запознат, той е опитен политик и разговорите ми са с него".
- А бихте ли подкрепили правителство с първия мандат?
"Ние не знаем нищо за това правителство, разбирате ли, все едно вие да се ожените за човек, когото не познавате. Ние не знаме какви са намеренията на това правителство - как да го подкрепим или да не го подкрепим".

"Има такъв народ" за сега не коментират ще подкрепят ли кабинет с първия мандат.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Произведение на Кристо е на арт изложението в Базел
Произведение на Кристо е на арт изложението в Базел
Затварят тунел "Топли дол" на АМ "Хемус" за няколко часа тази нощ
Затварят тунел "Топли дол" на АМ "Хемус" за няколко часа тази нощ