НОВИНИ

Състезание с дронове проведоха на учебния военен полигон в Казанлък

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
19:26, 13.06.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев наблюдава днес състезание по управление на безпилотни летателни апарати на учебния военен полигон в Казанлък.

В състезанието участваха девет отбора , а в рамките на събитието представители на отбранителната промишленост в България демонстрираха бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи. "Отдавна настоявам в Българската армия да започнат да навлизат такива системи и вече това е факт", каза държавният глава и изрази задоволството си, че във въоръжените сили започва подготовката на кадри.

"Днес е наистина един исторически ден, защото ние отваряме вратата към създаване на нов род войски - тези на безпилотните системи. И това е абсолютно изискване на бъдещето. Виждаме какво става с конфликтите в Кавказ, в Украйна, в Газа. Без такива системи не можем изобщо да мислим за ефект в която и да е съвременна операция. Те са достъпни, евтини технологии. Имат огромен ефект във всички сфери. Започваме да готвим хора за тях".

Радев подчерта, че закупуването и доставката на такива системи трябва да става бързо. Президентът призова да се разшири и подготовката във военните учебни заведения, както и да изгради национален център, където да се подготвят оператори на дронове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подобрява се състоянието на 8-годишното дете, блъснато от влекач
Подобрява се състоянието на 8-годишното дете, блъснато от влекач
Разрешиха на руските тенисисти да участват на Олимпийските игри в Париж
Разрешиха на руските тенисисти да участват на Олимпийските игри в Париж