НОВИНИ

Проблеми със затлъстяването: Увеличават се децата с диабет и високо кръвно налягане

14% от момичетата развиват синдрома на поликистозни яйчници

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:21, 25.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Почти половината момчета между 10 и 13 години са с наднормено тегло, алармират от Националния център по обществено здраве. Заради затлъстяването се увеличават децата с високо кръвно и диабет от типа, който е по характерен за възрастните. Със затлъстяване са над 27% от момчетата и около 20 на сто от момичетата между 10 и 18 години. Наднорменото тегло е сред причините за хормонални проблеми при подрастващите момичета. Около 14% от тях развиват синдрома на поликистозни яйчници. Не лекуван навреме той може да причини сериозни репродуктивни проблеми.

Заради проблеми с цикъла Камелия Владимирова посещава гинеколог от 12-годишна възраст:

"Много се претоварвах във фитнеса, за да мога да заякна повече. Навредих си сама. Бяхме почти до поликистозни яйчници."

Въпреки че не е била с наднормено тегло Камелия, оказва се че е развила точно този синдром. Той се проявява в пубертета и засяга около 80% от момичетата със затлъстяване.

Д-р Диана Христова - детско-юношески гинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом": "Този синдром се характеризира с няколко неща - появата на инсулинова резистеност, вис0оките нива на мъжките и нередовната менструация."

Камелия потърсила на време лекарска помощ справила се с проблема и преди около 2 месеца доктор Христова която я следи от дете, изродила първородния ѝ син. Не лекуван на време обаче синдромът на поликистозните яйчници може да предизвика сърдечносъдови проблеми.

Д-р Елена Вучкова - детски ендокринолог - УМБАЛ "Лозенец": "Високият инсулин пречи на яйчниците да функционират добре, което в крайна сметка освен като повишен риск за диабет в по-нататъчна възраст води и до сериозни репродуктивни проблеми."

Открит навреме синдромът на поликистозните яйчници може да се лекува дори без медикаменти.

Д-р Диана Христова - детско-юношески гинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом": "Променят начина на живот и то главно начинът на хранене. Има адекватен двигателен режим, т.е. децата не са постоянно пред компютрите и на учебниците."

По данни на Центъра по обществено здраве, около 30% от децата между 10 и 18 години не спортуват. А всяко четвърто дете има под 30 минути физическа активност дневно.

Проф. Веселка Дулева - началник-отдел "Храни и хранене", НЦОЗА: "Паралелно с това наблюдаваме и един доста високи относителен дял от 18% при децата които ежедневно повече от 3 часа се занимават с електронни устройства."

д-р Елена Вучкова - детски ендокринолог - УМБАЛ "Лозенец": "Деца с трицифрена стойност на телесното тегло никак не е рядко да срещнем в днешно време за съжаление. Наднорменото тегло и затлъстяването имат много сериозна намеса в репродуктивната функция и на момчетата, и младите мъже."

Децата у нас консумират повече тестени, шоколадови изделия, безалкохолни и енергийни напитки. И хапват по-малко плодове и зеленчуци през зимата.

Проф. Веселка Дулева - началник - отдел "Храни и хранене", НЦОЗА: "Някъде около 1/3 не закусват сутрин и отиват гладни на училище, което пък води до по-ниска успеваемост, защото няма субстрат, няма храна, която да осигури възможност на мозъка да работи."

Здравословна храна и повече физическа активност е най-добрата терапия срещу затлъстяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бодьо/Глимт изкова победата срещу Порто в откриващия мач на Лига Европа
Бодьо/Глимт изкова победата срещу Порто в откриващия мач на Лига Европа
България се включи отново в Нощта на литературата
България се включи отново в Нощта на литературата