НОВИНИ

Новото нормално: Предстоят ли все повече наводнения в Европа?

През последните няколко месеца Старият континент преживя няколко сериозни катаклизми

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 25.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Наводненията в Европа това лято ни показаха как ще изглежда климатът на континента в бъдеще. Тревожни са данните от ново проучване - климатичните промени са увеличи двойно вероятността от появата на все повече валежи, които да предизвикват унищожителни наводнения. През изминалите няколко месеца Европа преживя няколко сериозни катаклизми. Най-тежко пострадаха от наводнения централните райони на континента.

През май, проливни дъждове проливни дъждове отнеха живота на двама души и наложиха евакуация в някои райони на Германия. Стихията засегна също части от Швейцария и Италия. Няколко седмици по-късно, през юни, порои предизвикаха наводнения и свлачища във Франция и Германия. Лошото време тогава отне живота на двама души. Кулминацията на наводненията настъпи с бурята "Борис", която се формира в средата на септември. Връхлетя Италия, Австрия, Унгария, Полша, Чехия и Румъния. Нанесе щети за милиарди евро и отне живота на 24 души.

Реки от кал, отнесени къщи, срутени мостове, изтръгнати дървета. Гледка, която все по-често виждаме на Стария континент. Европа попадна в окото на бурята - в изминалите месеци - буквално и то няколко пъти.
Според доклад на международна група климатолози от World Weather Attribution, в четирите дни, в които бурята "Борис" бушува в централната част на континента, са измерени най-обилните валежи, откакто се води статистика. А, ако климатичните изменения не спрат - това ще бъде новото нормално. Очаква се проливните валежи да станат 2 пъти по-вероятни и 7% по-силни.

Надя Блоемендал, климатолог: "Интензивните валежи ни показват, че стихиите ще стават все по-"мокри" и ще носят със себе си все по-обилни количества валежи. Причината е, че топлият въздух може да задържа повече влага и колкото повече се затопля атмосферата, толкова по-обилно ще вали."

В момента Европа е най-бързо затоплящият се континент - изминалите 5 години са били средно с 2,3 градуса по-топли от втората половина на 19-и век. Така освен рекордни жеги, европейците все по-често са изправени пред горски пожари и наводнения.

Марк Олефс, климатолог: "Цяла Централна Европа - както моретата, така и земните маси, са се затоплили с 2-3 градуса, в сравнение с времето преди Индустриалната епоха. Всичко това е в резултат на човешката дейност, парниковите газове и продължаващата употреба на изкопаеми въглища. В резултат не само топлите и влажни Средиземноморски циклони, но и студените въздушни маси вече са се затоплили и абсорбират 7% повече изпарения."

И ако преди мощни бури с тежки опустошения са се случвали веднъж на 100 до 300 години, сега те са възможни на всеки 80. Последните най-смъртоносни наводнения в Европа са през 1997 и 2002 година. Сега бедствията от бурята Борис обхванаха много по-голяма площ, но щетите и жертвите бяха значително по-малки. Причината - метеорологичните прогнози стават все по-точни и по-дългосрочни и държавите вече могат да се подготвят предварително - много преди стихията да ги връхлети.

снимки: БГНЕС, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: С това поведение няма как да продължаваме по този начин
Валентин Илиев: С това поведение няма как да продължаваме по този начин
Николай Митов: За нас всяка точка е ценна
Николай Митов: За нас всяка точка е ценна