НОВИНИ

България - домакин на годишното учение на НАТО за извънредни ситуации и природни бедствия

То ще се проведе от 8 до 12 септември догодина на полигона на "Гражданска защита" в Монтана

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:41, 25.09.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

През 2025 година България ще е домакин на годишното учение на НАТО за реагиране при извънредни ситуации и природни бедствия.

То ще се проведе от 8 до 12 септември догодина на полигона на "Гражданска защита" в Монтана. Началото на организацията на учението беше обявено днес в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

Документът за провеждането на учението у нас беше подписан от заместник помощник генералния секретар на НАТО Бурджу Сан и шефа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР Александър Джартов.

В тренировките ще участват екипи и наблюдатели на голяма част от държавите от НАТО. Целта е военни и цивилни заедно да пробват нови технологии и да усъвършенстват уменията си за реагиране при извънредни ситуации.

Организатор от страна на Алианса е координационният център на НАТО за отговор при бедствия. България ще бъде домакин на 20-ото учение за реагиране при извънредни ситуации.

"Тези учения са много по-различни от традиционните учения на НАТО. Те не са фокусирани върху колективната отбрана, а върху готовността на НАТО да реагира при сложни извънредни ситуации - като природни бедствия или индустриални инциденти. Тези учения са част от ангажимента на НАТО да защитава гражданите на Алианса от широк спектър заплахи, каквито срещаме постоянно", заяви Бурджу Сан, заместник-помощник генерален секретар на НАТО.

"Това е наистина много сериозно обучение от гледна точка на мащаба, който е предвиден - повече от 1000 души е предвидено да вземат участие в него. През последните години, включително и през тази, ние се изправяме пред големи предизвикателства. България изпита доста трудности с ликвидирането на множеството горски пожари. Голяма част от Европа и в момента изпитва трудности с преодоляването на наводненията. Така че се изправяме през съвременни предизвикателства, които изискват ние предварително да сме подготвени по-добре", допълни Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението в МВР".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аферата с америций: Следите на радиоактивните пластини датират още от 2008 година
Аферата с америций: Следите на радиоактивните пластини датират още от 2008 година
Костадин Костадинов: Купувачите на гласове стават все по-изобретателни
Костадин Костадинов: Купувачите на гласове стават все по-изобретателни