НОВИНИ

Иран с първа реакция за ескалацията в Близкия изток

Иран заяви подкрепата си за Хизбула

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:22, 25.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелските ракетни удари срещу Ливан са подготовка за сухопътна операция - това предупреди началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви. Предупреждението идва, след като Хизбула за първи път изстреля ракета земя-земя срещу Тел Авив, насочена срещу централата на израелското разузнаване Мосад. След повече от седмица мълчание и на фона на опитите за нормализиране на отношенията си със Запада, от Иран за първи път излязоха с официален коментар и заявиха подкрепата си за Хизбула. Заради ескалацията, израелската армия обяви допълнителна мобилизация, като военните ще бъдат разположени по северната граница на страната.

В ранните часове на деня Тел Авив осъмва с въздушна тревога след безпрецедентна атака на Хизбула. От групировката изстрелват ракета земя-земя срещу столицата, като твърдят, че мишена е била централата на Мосад.

От Израел заявиха, че там, накъдето се е била насочила ракетата, има единствено жилищни сгради. Макар и да не успяват да нанесат щети от шиитското движение отправят ясно послание - "ние можем да достигнем и до столицата ви".

Бараж от ракети е изстрелян срещу израелския град Кирят Шмона. Противовъздушната отбрана успява да свали част от тях, но други поразяват целите си. Атаки има и срещу още няколко погранични селища.

За първи път след координираните атаки от миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей коментира случилото се и засвидетелства подкрепата си към шиитската групировка.

"Някои от най-ефективните и ценни кадри на Хизбула бяха ликвидирани, което без съмнение нанася огромна щета. Това обаче няма да ги постави на колене. Техните авторитет, възможности и сили са много по-големи от това, което беше нанесено като щета. Нямам никакво съмнение, че победата ще бъде именно за Хизбула", каза аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

В Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиян заяви, че Техеран няма интерес от разширяване на конфликта в Близкия изток и че никой не би спечелил от това.

Израелските сили отвърнаха на удара на Хизбула и от своя страна изстреляха стотици ракети по ливанската територия. Твърди се, че е унищожена пусковата установка, от която е била изстреляна ракетата срещу Тел Авив.

И днес от Израел отправиха послание към ливанските граждани да напуснат местата, на които има бойци на Хизбула, защото срещу тях ще бъдат нанесени удари.

"Стремим се операцията да приключи възможно най-скоро, но също така сме подготвени това да отнеме време - да постигнем целите си и хората да се върнат по домовете си", каза още Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Изтребители бомбардираха долината Бекаа - един от бастионите на Хизбула. Само днес са поразени 60 цели на шиитската групировка.

Близо 600 са вече цивилните жертви от ливанска страна от началото на израелските удари, ранените са поне 5000.

Стотици хиляди са вътрешно разселени, а бягството в чужбина е все по-трудно, след като днес от летището в Бейрут не излетя нито един самолет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне отказа да говори за предстоящото столично дерби с Реал Мадрид
Диего Симеоне отказа да говори за предстоящото столично дерби с Реал Мадрид
Лудогорец започва участието си в новия формат на Лига Европа
Лудогорец започва участието си в новия формат на Лига Европа