НОВИНИ

Депутатите задължиха вътрешния министър да отговаря на въпроси за изборите

Николай Минков
от Николай Минков
12:05, 25.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Спор в началото на парламентарния ден заради отказ на вътрешния министър да с яви на изслушване по повод дейността на МВР срещу купуването и продаването на гласове. След първоначален отказ все пак Атанас Илков се яви в пленарната зала.

Скандалът избухна, след като в началото на пленарния ден председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви, че въпреки всички опити и телефонни обаждания, които е направила Атанас Илков да се яви на изслушване, той е отказал заради неотложни ангажименти. Това предизвика бурни реакции от почти всички парламентарно представени партии, които поискаха пленарната зала със гласуване да задължи служебния министър Атанас Илков да се яви на изслушването като цитираха и самата Конституция и никой министър не е над закона.

В крайна сметка Атанас Илков дойде и започна да отговаря на зададените въпроси. Оказа се, че до момента в МВР има само два сигнала за нарушение на изборното законодателство. Той направи обзор на работата на МВР на предишните избори, регистрира спад и на сигнали и на досъдебни производства, което осъмни депутатите, че МВР не си върши добре работата.

„Дали министърът няма да ни обясни сега регистрират ли се действително сигналите за купуване на гласове в МВР или не се регистрират, за да се намали изкуствено техният брой и да не се получат толкова на брой образувани досъдебни производства, колкото например е имало, докато бях аз министър на вътрешните работи“, каза Бойко Рашков от ПП-ДБ.

„Сред установените продавачи и купувачи на гласове има ли представители на политически партии и кои политически партии купуват гласове“, попита Свиленски от "БСП за България".

„Не ме вкарвайте мене в предизборната кампания. По всеки един сигнал, по всяко едно лице е работено по всички законоустановени правомощия които имаме, така че сигналът да бъде проверен до последният детайл“, обясни вътрешният министър Илков.

„Във Ветрино има един дето е направил финансова пирамида и много хора чисто финансово са зависими от него. Вие проверки по темата ще правите ли там за контрол на гласовете“, попита Тошко Йорданов от ИТН.

„Тези места, които ги споменахте, включително и Ветрино, ще обърнем специално внимание и може да сте сигурни, че всичко, което се изисква от нас като задължение, ще бъде изпълнено“, отговори министър Илков.

Вътрешният министър обясни, че вече е стартирала националната кампания на МВР за превенция на купуването и продаването на гласове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации "за" и "против" промени в обучението на шофьорите
Демонстрации "за" и "против" промени в обучението на шофьорите
След като велосипедист загина, падайки в шахта: От фирмата изпълнител смятат, че е имало външна намеса
След като велосипедист загина, падайки в шахта: От фирмата изпълнител смятат, че е имало външна намеса