НОВИНИ

Демонстрации "за" и "против" промени в обучението на шофьорите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:15, 25.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Автоинструктори с две демонстрации на жълтите павета, заради промените в обучението на кандидат-водачите. Представителите на "Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България" подкрепят новите моменти в наредбата за шофьорските курсове. Срещу някои от тях се обявиха от Български автоинструкторски съюз - техният протест е малко по-късно. Защо едните подкрепят, а другите не?

Събралите се днес представители на автошколите смятат, че настоящите промени, които ще влязат в сила от 10 ноември, ще допринесат за по-качествено обучение и ще се сложи край на купените книжки. Според тях за това ще помогнат джипиес тракерите, които ще бъдат поставени в автомобилите за шофьорски курсове, както и дигиталният дневник. Приветстват и промяната, че един курсист няма да може да се яви повече от 4 пъти неуспешно на изпита за 6 месеца. Демонстрацията е подкрепена и от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и от родители, които са загубили децата си при катастрофа.

"Това ще изчисти сектора от сивата икономика, по този начин ще бъдем равнопоставени всички и ще може да се конкурираме, но лоялно, а не за сметка на ощетяване на курсистите. За тях е неудобно,защото няма да може да кара жена си по време на работа на кормуване, няма да може да чака на курсистката да ѝ направят маникюра, няма да може да я кара до вкъщи или тя да си поръчва събуждане. Всичко това няма да може да се случва", заяви председател на управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев.

Другият протест е пред президентството. Протестиращите там искат да се спрат промените, защото не са достатъчно обсъждани. Те не са против дигитализацията, според тях проблемът е, че се налага софтуер, който все още не е произведен.

Вижте прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар все още не е готов за игра
Неймар все още не е готов за игра
Депутатите задължиха вътрешния министър да отговаря на въпроси за изборите
Депутатите задължиха вътрешния министър да отговаря на въпроси за изборите