НОВИНИ

Дни на японската култура: Българка разгадава магията на водата

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 25.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Бледо синя точка" - японски документален филм със силно българско участие препълни залата, както става във всички събития от Дните на японската култура от 35 години у нас, защото потъва в космическото тайнство на водата и науката Аквафотомика, родена от една българка преди близо 20 години в началото на света на японска земя.

Професор Румяна Ценкова от Русе, известна от десетките репортажи и интервюта на БНТ през годините, основава през 2005 г. тази наука, която разкрива неподозирани неща за нас и живота ни на Земята:

"Водата не е просто една молекула, а е общество от молекули. Филмът е посветен на това - колкото повече знаем за водата, толкова повече можем да го прилагаме в нашия живот. Защото една молекула не прави нищо, прави го мрежата от молекули, които са свързани."

"Бледо синя точка" - така изглежда нашата земя на снимката от най-далечното разстояние на 6 милиарда километра, заснета от "Воаяджър 1" на НАСА през 1997 година, а бледосиният цвят е траекторията на водата, която носи космически заряд от информация за планетата ни, за земния човек, за връзката ни с природата и Вселената.

Дали облъчени от технологичния и материален бум днес ние земните хора усещаме величието на вселената и природата е въпрос, който филмът поставя. Освен Румяна Ценкова участват и двама висши свещеници от светилището Тенкава. Японците се раждат с генетичното знание за връзката ни с големия свят.

Коджи Нишиджима - режисьор: "Отдавна искам да направя филм за магията на водата и тук на земята, и в Големия свят. И заедно със съпругата ми през 2007 г. отидохме в България в Павел баня, не като другите туристи. България е богата на минерални води, с мили хора и топли човешки отношения. И когато се срещнахме с проф. Румяна Ценкова и нейната Аквафотомика реших да направя този филм с нея."

Огромни са възможностите ни за българо-японско сътрудничество в областта на Аквафотомиката и водата. И умението на Румяна Ценкова да разгадава информацията във водната молекула, в това число и в човешкото тяло, помагат много за здравеопазване, строителство, селско стопанство.

Репортаж на Даниела Кънева и Михаил Врабчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха прокуратурата да плати обезщетение за шесторното убийство в Нови Искър
Осъдиха прокуратурата да плати обезщетение за шесторното убийство в Нови Искър
Диего Симеоне отказа да говори за предстоящото столично дерби с Реал Мадрид
Диего Симеоне отказа да говори за предстоящото столично дерби с Реал Мадрид