НОВИНИ

Зеленски очерта пред ООН ядрената заплаха, която съществува в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:29, 25.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Путин планира атаки срещу украински ядрени централи и енергийна инфраструктура. В реч пред Общото събрание на ООН, Зеленски очерта ядрената заплаха, която съществува в Украйна.

Зеленски предупреди, че всеки удар от ракета или дрон или всеки инцидент, свързан с украинската енергийна система може да доведе до "ядрено бедствие". Украинският президент заяви, че около 100 държави и международни организации вече са подкрепили предложената от него мирна формула.

В реч пред Съвета за сигурност на ООН във вторник Зеленски призова за широка коалиция от държави, които да "принудят Русия да сключи мир". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи този призив като "фатална грешка", която ще има последствия за Киев.

"Необходим е мир и това трябва да е истински справедлив мир. Когато някои предлагат алтернативи, половинчати планове за уреждане, те не само пренебрегват интересите и страданието на украинците, не само пренебрегват реалността, но също така дават на Путин политическо пространство да продължи войната и да окаже натиск върху света, да постави повече държави под контрол. Всякакви паралелни или алтернативни опити за търсене на мир всъщност са опити за постигане на затишие вместо край на войната. Не трябва да допускаме втора или трета фаза на тази руска инвазия", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Купувачите на гласове стават все по-изобретателни
Костадин Костадинов: Купувачите на гласове стават все по-изобретателни
Обискираха и дома на кмета на Симитли
Обискираха и дома на кмета на Симитли