НОВИНИ

Аферата с америций: Следите на радиоактивните пластини датират още от 2008 година

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
19:45, 25.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Следите на радиоактивните пластини с америций, открити при полицейската акция в Пловдивско, датират още от 2008 година. Тогава при съвместна операция с ДАНС са намерени над килограм и половина от изотопа, за който службите предупредиха, че може да бъде използван за направата на т. нар. "мръсни бомби". Екипът ни разговаря с тогавашния ръководител на дирекция за национална сигурност в Пловдив, който е ръководил операцията. Според Ангел Стоев, е напълно възможно задържаните сега нови количества радиоактивни пластини да са част от партидата, открита преди 15 години.

Точно 81 бяха радиоактивните пластини, иззети от тримата задържани при акцията в Пловдив преди дни. Още преди години обаче разследващите се усъмнили, че са открили всички нелегално внесени у нас платки, смята Ангел Стоев, бивш ръководител на ТД на ДАНС в Пловдив:

"Категорично това е нещо като втори етап на операцията, която ние започнахме през 2009 година. Още тогава имахме информация, че има още едно количество от този материал. Тогава ще припомня бяха задържани двама човека, които бяха ефективно осъдени и лежаха в затвора определен срок. Единият от тях, както вече разбрахте, почина 2018 г. И на практика той е предал остатъчното количество на тези, които са в момента в тази акция. Целта е била продажба на това остатъчно количество, а може би и на по-голямо."

Следата към иззетите преди години пластини с америций се разплита заради фрезист от ВМЗ-Сопот, потърсил лекарска помощ, защото изгорил очите си докато свалял покритието от изотопа, вложено в повърхностния слой на плочките. Той посочил собственика на пластините и така властите го арестували. Вероятно и сега единични бройки от пластините са били отделени като мостри за евентуални купувачи.

Ангел Стоев: "Това категорично не е български материал. Тук хора се опитват да търгуват с тях единствено с цел някаква печалба. Ние дори честно казано тогава се съмнявахме, че тези хора изобщо знаеха, че става дума за радиоактивен изотоп. Просто знаеха, че това е един доста скъп материал."

Едно от сериозните притеснения на разследващите и след сегашната акция е, че америцият може да се използва за направата на т. нар. "мръсни бомби", с които си служат терористите.

Ангел Стоев: "Това беше и хипотезата ни през 2009 година, когато пресякохме престъпната дейност на тези двама човека, които в последствие бяха осъдени, защото ако се извлече достатъчно количество америций, а ние не знаехме колко точно са плочките в България тогава, е възможно да се направи такава мръсна бомба. И това беше мотивът ние да осъществим сравнително бързи оперативни действия."

Според Стоев, бързите действия на силовите органи са предотвратили и сега изключително опасни последици. Оценката на експерта, че институциите у нас работят активно за противодействие на тероризма, включително в сътрудничество с чуждестранни партньорски организации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември и ЦСКА 1948 не се победиха в отложен мач от 3-ия кръг на Първа лига
Септември и ЦСКА 1948 не се победиха в отложен мач от 3-ия кръг на Първа лига
България - домакин на годишното учение на НАТО за извънредни ситуации и природни бедствия
България - домакин на годишното учение на НАТО за извънредни ситуации и природни бедствия