НОВИНИ

Проблемите в БДЖ не могат да се решат с вълшебна пръчица, каза транспортният министър

Красимира Стоянова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
19:04, 05.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Ситуацията с БДЖ не е добра, проблемите са натрупвани с течение на годините и те не могат да се решат с вълшебна пръчица". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, където се отбеляза 50-годишнината от откриването на пристанище Варна - Запад.

Стоянова посочи, че най-добрият вариант за развитието на БДЖ е инвестицията в нов подвижен състав и подписването вчера на договора за доставка на 20 нови мотрисни влакове е стъпка в тази посока. Министър Стоянова изрази увереност, че производителят ще спази срока за доставка на новите машини, който е две години.

Красимира Стоянова допълни още, че министерството на транспорта и съобщенията ще търси най-добрия вариант за развитие на пристанище Варна, като идеята за отдаването му на концесия все още не е отпаднала, а това е свързано на първо място с комуникация с местната власт и работниците и служителите на порта.

По отношение на генералния план за развитието на пристанището, министър Стоянова посочи, че той вече е приет от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и е подаден в Министерството на околната среда и водите, където трябва да получи оценка за въздействие върху околната среда.

След одобрение от страна на министерството, планът подлежи на обществено обсъждане. Наличието на генералния план е ключово за развитието на държавните терминали на Пристанище Варна, подчерта Красимира Стоянова, като изказа увереност, че административните срокове за приемането на генералния план ще бъдат спазени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След конфликт между тийнейджъри: Простреляха ученик в училище в Стокхолм
След конфликт между тийнейджъри: Простреляха ученик в училище в Стокхолм