НОВИНИ

Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Комфортно, бързо и безпроблемно пътуване с БДЖ - това е обещание от държавата. То би трябвало да се реализира след две години, когато по основните трасета ще се движат 20 нови електрически мотриси. Днес държавата подписа договор с "Шкода" за закупуването им. Те ще струват над половин милиард лева и финансирането е по Плана за възстановяване и развитие.

Държавата поръча нови 20 мотриси, които ще осигуряват комфортно пътуване със скорост до 160 км/ч.

"20 години не сме купували нови влакове. Съвпадение на числата - 20 години и 20 влака. Дано следващите не са след 100 години, за да са 100", коментира служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите направления: София-Русе, София - Варна и София - Бургас", добави служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова.

От БДЖ обясниха, че новите мотриси ще се движат по най-натоварените направления. Поетапно ще се подновят влаковете по кратките направления. От държавната железница посочват още, че най-големи проблеми с обслужването на пътниците има в София и Пловдив заради мащабни ремонти.

В Пловдив се наложи подновяване и на железопътната инфраструктура. Част от влаковете тръгват вече не от Централната гара, а от импровизирана временна спирка в района на Сточна гара. Пътниците чакат влаковете под открито небе на няколко пейки.

"Много пъти пътувам и до София с влака, който е в 3 часа през нощта, много често отивам на гарата и се оказва, че влакът е бил в 1 часа, защото минава през Карлово. С тези ремонти разбирам, че ще стане по-добре някога, но сега е невероятно", разказва Георги Рангелов.

Видин е крайна гара, а композициите по направлението от София са общо пет. Пътуват предимно пенсионери и студенти, тъй като ползват намаление, както и хората от населените места, до които няма друг обществен транспорт.

"Не са достатъчни влаковете според мене и не са в подходящ вид. Например - има влак за София в 5 часа сутринта, а следващият е чак в 12:20 часа. Той се ползва повече, защото такива като нас пътуват повече с влакове. Нашите мотриси тук и вагоните са за посмешище. Не ми се е случвало да пътувам нормално. Един път валеше, беше язовир вътре... а и много закъсняват влаковете, с по два, три часа", разказва пътникът Божана Младенова.

"Достатъчно са композициите по направлението Видин-София , защото няма толкова пътници.Проблемът е, че закъсняват...Условията са малко неприятни, щото вагоните са стари. Трудно се отварят и прозорците", споделя Иван Маринов.

От БДЖ обясниха още, че влаковете отговарят на стандратите за негоримост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галатасарай официализира трансфера на Виктор Осимен
Галатасарай официализира трансфера на Виктор Осимен