НОВИНИ

Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Банките да не начисляват такси за сметките, по които се получават заплатите, пенсиите, стипендиите и обезщетенията. Промените са заложени в Закона за платежните системи и платежните услуги, качени за обществено обсъждане от министерство на финансите. Те касаят обаче единствено и само т.нар. платежна сметка за основни операции. Какво значи това, колко хора имат такива платежни сметки и защо да не важи за всички?

По последни данни между 1000 и 2000 са разкритите такива сметки у нас. Промените в закона предвиждат т.нар платежни сметки за основни операции да бъдат без такси, както и да има някои безплатни услуги като теглене от банкомати. Целта на тези сметки е обаче не да са безплатни, а таксите да не надвишават средните за страната. Така, според БНБ средната такса у нас за разкриване на сметка е 4.17 лв. Според банкери тази идея е популизъм, а държавата не може да задължи търговски дружества да предлагат безплатни услуги.

Марияна Найденова не отговаря на условията да си открие платежна сметка за основни операции. За да има право на такава, потребителят не трябва да притежава други сметки или кредити. По сметките за основни операции могат да постъпват единствено заплати, пенсии, помощи, обезщетения, стипендии. В случая на Марияна тя има две сметки. Пред нея има и още една пречка - по тях тя получава пари от децата си в Съединените щати.

"Всички се оплакват от тези услуги, според мен масово хората не са съгласни. Таксите са високи", коментира Марияна Найденова.

Вече имаше един опит на бившия финансов министър Асен Василев за безплатни базови сметки, след като парламентът прие трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души, да се изплащат само по банков път. Тогава депутатите на крак дописаха освбождаването от такси на въпросните базови сметки. Сега с промените се предлага да не се начислява такса за регулярно обслужване на сметката, три кредитни превода, безплатно да е и тегленето от терминал, пак до три пъти в месеца, но от обслужващата банка. Ако се тегли от друга банка обаче таксите остават.

"Това е политическа глупост. Затова тя се прави много пъти и всеки път е за пореден път, и всеки път не успява. Трябва да е ясно, че никой не може да принуди частно лице да предлага безплатни услуги. Ако министерството на финансите иска да направи това в полза на гражданите, то трябва да поеме разходите на банките по поддържането на такива сметки. Имало е такива случаи при Симеон Дянков. Никакъв ефект няма да има - само моралното удовлетворение, че, видите ли, накараха алчните банки да предлагат безплатни услуги", обясни икономическият анализатор и журналист Петър Илиев.

И в Европейския съюз тези сметки не са безплатни.

"Тази сметка беше въведена преди години и идеята беше да обслужи всички лица в Европейския съюз, най-вече икономическите и политически емигранти. Всички банки бяха задължени да открият сметка на всяко желаещо лице, което няма други сметки в банки и таксите и комисионните, които се събираха по тези сметки бяха нормативно ограничени. А именно - не можеха да бъдат по-високи от средните такси за такива услуги в страната", добави експертът Петър Илиев.

Промените се предлагат на фона на последните данни на БНБ за печалбата на търговските банки у нас за първите 7 месеца - 2.1 млрд. лева. Това е със 115 млн. лева повече спрямо същия период миналата година. А 2023-та пък беше рекордна - банките спечелиха 3.4 млрд. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галатасарай официализира трансфера на Виктор Осимен
Галатасарай официализира трансфера на Виктор Осимен