НОВИНИ

Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България

Спрямо страната ни са отправени сериозни упреци за хаос на границите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:07, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

Заради задръстванията по граничните пунктове има риск транспортните фирми от Гърция и Турция да заобиколят България. Това стана ясно след среща на асоциациите за автомобилен транспорт в черноморския регион, където са обсъждали алтернативен транспортен коридор извън нашата страна.

Затова днес български превозвачи на товари се срещнаха с екипа на транспортното министерство. Разговори, които завършиха без резултат.

Спрямо страната ни са отправени сериозни упреци за хаос на граничните ни пунктове и дълги опашки от тирове на Международната среща на автомобилните превозвачи в Ташкент. От Българската браншова камара многократно са отправяли предупреждения и предложения за по-бързо преминаване на потока от товари, но до момента без резултат.Затова сега южните ни съседи търсят алтернативен транспортен коридор за да заобиколят България и е въпрос на преговори откъде ще минава той.

По данни на "Гранична полиция" около 3500 тежкотоварни автомобила преминават през пункта "Кулата-Промахон" за едно денонощие. В пиковите часове средно преминаването отнема около час, което според властите е нормално.

"Транспортен хаос мисля, че няма тук. Движението е организирано от страна на митницата, по три кантара в посока, при нас се извършват на две ленти. Но през лятото товарният трафик при нас намалява, което ни позволява да намалим лентите за товарни автомобили, за да пропускаме лекия трафик. Все пак тук е граница, извършва се проверка, от НАП, митници", посочи старши комисар Стойчо Траянов – заместник-началник на ГКПП "Кулата".

Шофьорите на тирове и камиони са на различно мнение:

"То хаос винаги е било, кога не е било хаос. Тук, на "Кулата" понякога има, понякога няма, но на другите граници Видин, Русе - просто ги съжалявам! Шенген! Няма ли Шенген, не може да се оправим. Е сега, в момента, карам пощата и се бавя. Доставката трябва да е в 9 часа, а вижте колко е сега, час и половина съм на опашката", споделя Йордан.

БНТ: Има ли транспортен хаос на "Кулата" според вас?

Лазар – шофьор на камион от Северна Македония: Как да ти кажа, може да се каже, че има.

Алекс – шофьор на камион: Всеки ден е различно, някой път има опашки, но чак пък алтернатива не е на добре.

В официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в черноморския регион се посочва ,че от август тази година българските власти са върнали дезинфекцията на превозните средства на пунктовете Капитан Андреево и Лесово, което допълнително увеличава времето за преминаване на границата.

На днешната среща служебният транспортен министър Красимира Стоянова се е ангажирала пред превозвачите, че ще работи по проблема. Информирала ги е, че ѝ предстоят разговори с други ведомства по темата, за да се избегне заобикаляне на България от международните превозвачи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
Аарон Исека: Целта е да вкарам много голове
Аарон Исека: Целта е да вкарам много голове