НОВИНИ

Продължава епичното пътуване на стадо слонове в Китай

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:58, 11.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Продължава епичното пътуване на стадо слонове в Югозападен Китай. Те започнаха миграцията си в средата на април и заради опасност за хората, досега са евакуирани близо 150 000 души. 25 000 полицаи са мобилизирани да осигурят безопасността на населението по пътя на стадото.

Най-известните слонове на планетата. Истински звезди на риалити, което тече по китайската телевизия и онлайн. Следят ги милиони хора по света. До понеделник вечер те бяха изминали 1300 километра. Това е необичайно по продължителност придвижване.

Пътешествие на слонове из Китай се превърна в световна сензация

Заради него властите организираха мащабна логистична операция - пътят им е разчистен, големи камиони ги насочват далеч от населени места, села са евакуирани, специални служители са натоварени да осигурят прехраната им. От началото на пътешествието си, 15-те животни са изяли 180 тона храна.

"Когато става дума за изядените посеви от слоновете, фермерите казаха, че "догодина можем пак да отгледаме реколта, ако я изядат, но никога повече няма да имаме слонове, ако умрат", каза Уан Йонг, координатор за придвижването на слоновете.

До момента стадото нанесе огромни щети, но изглежда никой не се сърди на животните. На някои места, за да не безпокоят слоновете, местните дори отмениха традиционни празненства с палене на огньове за благополучие. Индийските слонове се радват на особени привилегии в Китай и са защитени със специални държавни разпоредби. В страната има около 300 от тях.

Не е ясно защо слоновете са напуснали досегашното си местообитание. Пътуването им продължава, камери и дронове го следят стъпка по стъпка, а отряд пожарникари ги следват със специална техника за заснемане, без, разбира се, да ги доближават до по-малко от 200 метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
118 подпалвачи са задържани в Гърция
118 подпалвачи са задържани в Гърция
На училище в Гърция - само със сертификат за ваксинация или тест
На училище в Гърция - само със сертификат за ваксинация или тест