НОВИНИ

По-малко горещо време ни очаква утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 11.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

След особено горещото начало на седмицата, в близките дни предстои относително захлаждане, но само временно, защото и следващата седмица ще започне с опасно горещо време. Спасение от жегите - на морския бряг и високо в планините.

И в близките часове ще има райони с валежи и гръмотевици, с по-голяма вероятност в Южна България. Остава в сила предупреждение за значителни количества и силни гръмотевични бури, в областите Благоевград и Смолян и опасност от градушки.

По-малко са областите с предупреждение за опасно горещо време утре, а очакванията са за максимални температури не по-високи от 37 градуса.

Ще бъде предимно слънчево, със следобедни превалявания на отделни места в Централна България и в планинските райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса.

Голяма остава опасността от пожари в по-голямата част от страната.

На морския бряг ще преобладава слънчево време, с временни заоблачавания в следобедните часове, но превалявания ще има само на отделни места по южното крайбрежие.

Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са около 29 - 31°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините, след слънчевото утро, през втората половина на деня ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми.

Ще духа умерен северен вятър. Дневните температури в курортите ще останат без съществена промяна - от 22° на Алеко, 24 - 25° в Боровец и Пампорово до около 30° в Банско.

Предимно слънчево ще бъде утре на Балканите, в Южна и Централна Европа, също и във Франция. Горещо ще е времето на Пиренейския и Апенинския полуостров. По-често облачно, с валежи и гръмотевици, ще бъде в западните райони на Европейска Русия, както и на Британските острови, където ще е и много ветровито.

У нас в близките дни температурите още малко ще се понижат и максималните в събота в повечето райони ще бъдат между 30 и 35 градуса, по Черноморието 26 - 29°. Валежи са възможни в петък и събота в планинските райони. В неделя и понеделник отново ще бъде опасно горещо. Традиционно по-ниски ще останат температурите по Черноморието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На училище в Гърция - само със сертификат за ваксинация или тест
На училище в Гърция - само със сертификат за ваксинация или тест
Неизвестното от Червен - най-големият средновековен град от Второто българско царство
Неизвестното от Червен - най-големият средновековен град от Второто българско царство