НОВИНИ

Продължава изтеглянето на британските туристи от Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 19.03.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Общество

Втори ден от дуседмичната карантина в Банско. Вчера изтече срокът, в който хората с постоянно местожителство в курорта, можеха да се завърнат в него. От снощи влизането и излизането от града е абсолютно забранено.

Към момента обстановката е спокойна. Продължават да влизат единствено камиони, които пренасят хляб и хранителни продукти. В момента продължава и изтеглянето на британските туристи, които не можаха да направят това вчера.

Разотиваха се към Банско и хората, които се бяха струпали и прекараха повече от 24 часа на пропускателния пункт. Дали са се отказали да напуснат града, или в момента търсят други методи, все още не е ясно.

Пристигна и нова дезинфекцираща техника, която да помага на служителите.

Още няколко автобуса с туристи от Банско потеглиха тази сутрин към летището в София.

До края на днешния ден се очаква всички останали в града чуждестранни туристи да го напуснат с организиран транспорт. На пропускателния пункт обаче все още има автомобили с хора, които повече от 24 часа чакат да излязат от града.

"До ден днешен не ни е дадена никаква информация, защо не можем да си тръгнем, защо карантината важи за едни, а за други не? Защо туристите си отидоха от Банско, а защо ние стоим по пътищата немили-недраги?", попита жена от Пловдив, която 24 часа чака да излезе от града.

И допълни: "Смятам, че ако имаше карантина, не трябваше да позволяват никой да излиза от града, все още влезна още един автобус за още туристи, които да извози само че през другия изход, за да не се вижда от тук, а ние сме ползвани да се покаже като средство колко много се работи и че града е затворен. Аз не мисля, че е така в действителност. Ние не можем да изкараме така, защото студа, особено вечерта, изключително студено е, ние нямаме провизии, ние сме тръгнали само с едни дрехи на гърба си".

Иван Кадев - кмет на община Банско: Хората, които искат да излизат, като тази жена, която беше спомената, най-вероятно й е било обяснено, че няма как да излезе. Така че това е некоректно поведение от нейна страна. Що се касае до града, градът е утихнал, хората разбират опасността, която е надвиснала, съобразяват се с всички изисквания и нареждания в заповедта на министъра на здравеопазването.

На всички хора, които са на опашката на основния пропускателен пункт за Банско, е било предложено да се настанят във временното общежитие, което кризисният щаб осигури.

Жената от Пловдив, каза, че никой не е приел това предложение, а хората са останали в автомобилите си. "Те не се чувстват сигурни тук, ние въобще не знаем на какви условия отговаря това общежитие, защо местните хора ще се ползват от комфорта на дома си, а ние ще останем някъде, където не се чувстваме комфортно. Нямаме удобство, ние искаме във вкъщи", допълни тя.

Днес няма проблеми с преминаването на автомобили, които доставят хляб и хранителни продукти. Собственик на фирма за дезинфектанти беше пуснат да излезе от града.

Хората, които са под карантина в града, се оплакват, че в аптеките няма маски, дезинфектанти и ръкавици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН разработват математически модел за прогноза на заразяването с коронавирус
БАН разработват математически модел за прогноза на заразяването с коронавирус
Усилена дезинфекция в Благоевград
Усилена дезинфекция в Благоевград