НОВИНИ

Днес осигуряват маски за всички общопрактикуващи лекари

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 19.03.2020
7458
Чете се за: 02:21 мин.
Политика

Брифинг, на който ще бъдат коментирани мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България, се проведе днес, от 10.30 часа в сградата на Министерския съвет.

В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР комисар Никола Николов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Томислав Дончев информира, че от днес към щаба има прикрепен екип от БАН с учени, математици, статистици, които ще помагат за даване на актуални данни в реално време и да правят прогнози, за да бъдем готови за това, което следва след седмици.

Той каза още, че днес създаденият преди дни логистичен център, който трябва да управлява доставките, фактически е заработил.

Академик Юлиан Ревалски - председател на БАН: Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години и в рамките на една национална програма, която е Информационни и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността. Така че това не е нещо ново, работим го от известно време, с цел да използваме математически модели, които се използват в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с развитието на коронавируса.

Ген. Мутафчийски заяви, че въвеждането на математически модели е изключително ценно допълнение за работата на Националния оперативен щаб.

Ген. Мутафчийски: Особено във връзка с отделните райони и с възрастовото разпределение на населението в регионите, гъстота на населенеито, появата на нови случаи биха ни дали особено ценна информация, с която да вземем редица решения, именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне съответно с епидемията.

По думите му било ценно да се проследи как се развива във времето епидемията.

Томислав Дончев допълни, че имат поне две добри новини - едната е, че от днес в още две фабрики стартира производството на защитни костюми с темп не по-малък от 200 костюма на ден, а другата - че днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари, т.е. 8000 маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ да стигнат до тях.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР комисар Николай Николов заяви, че са осигурени 38 000 броя високо специализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти с коронавирус, те са разпределени чрез 28-те регионални здравни инспекции. Еднократните маски са 79 000 броя, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ, 32 000 за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове.

Защитни костюми за многократна употреба - 100 костюма за лечебни заведения, които са вече в заведенията. Всеки един такъв костюм е произведен в България и може до 50 пъти да бъде изпиран, т.е. отговаря на 50 за еднократна употреба. Днес още 30 такива ще бъдат разпределени.

Еднократни защитни костюми 10 050 броя.

Очила предпазни средства 78 500 броя.

На граничните пунктове вече са инсталирани повече от 70 камери за наблюдение на пътниците по сухопътните и въздушни граници.

Очаква се днес от Турция да пристигнат 89 950 броя еднократни защитни костюми, многократни защитни костюми – 3590 по договори с български производители, това са три фирми. Медицински обикновени маски – 1 000 000, предпазни очила 14 000, калцуни за болници – 150 000. Други калцуни 100 000, ръкавици 4 480 000 броя.

Комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": Много държави затварят своите граници. Договорено е това, което говоря и ще се изпълни. Чакаме още изпълнение на доставки от Индия и Виетнам, още днес с полет от Москва чакаме 500 000 ръкавици, костюми, от Доха, Катар допълнително 200 000 маски и още 100 000 в следващите дни.

Генерал Мутафчийски обясни, че във връзка със завръщането на големи групи от ромската общност , щабът е препоръчал на органите на МВР по-активна работа в тези общности. Трябва да има изключително сериозен подход към разясняването на това що е карантина, как се спазва тази карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава това заболяване. Той призова това да не се приема като дискриминационни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделските стопани могат да подават документи за пререгистрация и по електронна поща
Земеделските стопани могат да подават документи за пререгистрация и по електронна поща
Кой трябва да взима проби от хора, които са били контактни със заразени с Covid-19?
Кой трябва да взима проби от хора, които са били контактни със заразени с Covid-19?