НОВИНИ

Проф. Георги Михайлов - БСП: В закона за мерките трябва да се прецизират някои основни неща

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 19.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Политика

Парламентът прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредно положение. "За" гласуваха 129 депутати, а "Въздържал се" - 70.

От БСП гласуваха "Въздържал се", защото в закона не са включени част от обещанията на управляващите, дадени в последните дни.

"Когато говорим за една такава сериозна ситуация, в каквато е държавата, ние търсим заедно решенията на всички проблеми. Но това, което кара БСП да изостри вниманието върху този закон, е че в него трябва да бъдат прецизирани някои основни неща според нас и това ще предложим между първо и второ четене, срокът е много кратък, но това е важно, защото мерките трябва да бъдат взети бързо".

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Той посочи какво точно трябва да се направи още според опозицията.

Проф. Георги Михайлов - депутат от БСП: На първо място държавата трябва да даде възможност на работодателите да запазят работните места на своите служители, защото медицинският аспект на кризата ще отмине, но икономическият аспект ще властва много дълго.

На второ място той отбеляза да се предприемат много строги мерки за борба със спекулата. "Това са неща, които са налице в момента и трябва да бъдат строго наблюдавани от съответните институции, но и законово да бъдат разписани мерки за изкореняване на тези проблеми", допълни депутатът.

Той спомена, че е необходима и актуализация на бюджета.

Проф. Георги Михайлов - депутат от БСП: Тъй като парламентарната практика изисква харченето на пари в такъв момент да се извършва с консенсус през парламента, а не да бъде в един или друг човек.

Не на последно място професор Михайлов заяви, че е важно да се обърнем към държавния резерв и да видим какви са неговите ресурси и възможности.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните предпазни средства трябва да имат маркировка и инструкции за употреба
Личните предпазни средства трябва да имат маркировка и инструкции за употреба
Кирилов потвърди, че няма да има санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус
Кирилов потвърди, че няма да има санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус