НОВИНИ

Продължава ли разделението в ДПС - каква ще е съдбата на втория мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:18, 09.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите новини отново са доминирани от втория мандат за съставяне на правителство, който президентът ще връчи на ДПС.

От Движението днес заявиха, че ще изпратят писма до всички формации в парламента без "Възраждане", за да разберат какви са им нагласите за подкрепа.

Самият Делян Пеевски отбеляза пред журналистите, че едва ли ще съберат такава. ДПС ще получи мандата в трудни за формацията времена.

И днес продължиха споровете между Пеевски и "Групата на 17-те", които се срещнаха с Доган в събота.

ДПС ще реши как да постъпи с втория мандат, след като получи отговори от писмата до всички парламентарни групи без "Възраждане".

"Решението на парламентарната група е да изпратим писма до останалите политически партии от 50-ото Народно събрание без "Възраждане". С тази проруска партия не работим, дали сме срок до утре в края на деня да видим какво ще ни отговорят. От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат - и ГЕРБ изпратиха, и от другите партии, и ПП са казали, ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии, защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки без да може да има правителство - ДПС е сериозна и отговорна партия и няма да си го позволи", заяви Делян Пеевски.

На заседанието не присъстваха 17-те депутати, които бяха при почетния председател Ахмед Доган през уикенда. Според тях заседанието е нелегитимно.

В становище до медиите те заявяват, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно устава на ДПС и не трябва да взима решения преди произнасянето на почетния председател Ахмед Доган.

"Подчертаваме, че не са спазени указанията на почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че съобразно създалата се ситуация ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели както за партията, така и за парламентарната група - 1. Джевдет Чакъров и 2. Делян Пеевски".

Според тях не са спазени изискванията.

1. Съпредседателско участие в преговорния процес;

2. Общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;

3. В евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

4. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Според тях неучастието на областните председатели на партията на вчерашното заседание, както и силната международна подкрепа за почетния председател, означава, че зададената посока "Връщане назад няма" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи.

Делян Пеевски контрира, че заседанието е свикано по устав.

От офиса на съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючук разпространиха информация, че либерали от чужди държави изразяват подкрепа за Ахмед Доган и казват, че неговото лидерство е без алтернатива.

От пресцентъра на ДПС пък разпространиха писмо, в което благодарят за международната подкрепа за почетния председател.

"ДПС благодари на либералите за подкрепата и оценката за ролята на партията и нейния почетен председател д-р Ахмед Доган".

В него подчертават че ДПС повече от 20 години неотклонно следва пътя на евроатлантическите и европейски ценности.

"ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси. Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България."

Потвърждават активното си участие в работата на световното и европейско либерално семейство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жасмин Паолини се класира на полуфиналите на Уимбълдън
Жасмин Паолини се класира на полуфиналите на Уимбълдън
Карлос Алкарас продължава защитата на титлата си на Уимбълдън
Карлос Алкарас продължава защитата на титлата си на Уимбълдън