НОВИНИ

Атанас Славов, ПП-ДБ: Има информация, че е правен опит за влияние на Пеевски върху конституционни съдии

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 09.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на годината Конституционният съд с тълкувателно решение се произнесе за това, че мандата на конституционните съдии започва да тече не от момента на техния фактически избор, а от момента, когато е трябвало да се сменят трите различни квоти. Мандатът на всеки започва да тече от тогава, когато е настъпил момента на дължимата по Конституция ротация в КС. Така Атанас Славов от ПП-ДБ коментира в студиото на "Още от деня" решението на Конституционния съд да обяви за частично противоконституционни решенията за избора на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"За мен това беше очаквано решение. То просто казва, че г-н Белазелков и г-жа Атанасова няма да са с мандат 9 години така, както пишеше в решението на НС, а с мандат около 7 години - толкова, колкото оставаше да довършат мандатите на предишните конституционни съдии. Така, че тук за мен няма изненада. По-скоро КС затвърди своята практика и от началото на годината в тълкувателно решение № 1 и от едно старо решение от 1994 г., където се казва, че самият КС не може да се произнася по въпроси, свързани с професионалните нравствени качества на избраните конституционни съдии. И двете са затвърдени в последното конституционно решение", поясни Славов.

По думите му, има информация, че е правен опит за влияние от страна на Делян Пеевски върху конституционни съдии, които да отменят промените в Конституцията:

"Въпросът е, че се прави опит да се върнем изцяло назад и сякаш тази една година не се е случила и тези конституционни промени не са извършени. Промените на Конституцията бяха важна стъпка - те зададоха една нова рамка, в която да има независим съд и отчетна прокуратура, но тези промени трябва да бъдат изпълнени с мисъл, което става на два етапа - приемането на Закона за съдебната власт и второ - избора на нови членове в двата съвета, ново ръководство на прокуратурата и избор на председател на ВАС."

Това са ключовите решения, които трябва да бъдат взети през следващите месеци, поясни Славов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Класиране за Евро 2025 е целта пред женския ни национален отбор по плажен хандбал
Класиране за Евро 2025 е целта пред женския ни национален отбор по плажен хандбал
Заповед за арест на Юлия Навалная
Заповед за арест на Юлия Навалная