НОВИНИ

КС се произнесе за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:28, 09.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд обяви за частично противоконституционни решенията за избора на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Съдът приема, че е противоконституционна тази част от решенията, с които се определя, че те са избрани за срок от 9 години.

Двамата остават конституционни съдии, но според днешното решение на Конституционният съд, техният мандата няма да е 9 години, а около 7 години. Това е така, защото те двамата бяха избрани около 2 години след като приключи мандата на предишните конституционни съдии Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, на чийто места са избрани Атанасова и Белазелков. Останалата част от исканията за обявяване на противоконституционна на цялата процедура и на решенията за избора е отхвърлена. Така Атанасова и Белазелков остават съдии в Конституционния съд, но с около две години по-къс мандат.

Решението е взето единодушно с гласовете на всички 10 конституционни съдии, които са участвали в днешното заседание. Атанасова и Белазелков не са взели участие в заседанието, двамата са били в отпуска. Това решение да не участват в разглеждането по съществото на делото, което пряко ги засяга е лично тяхно. Няма конституционна или законова норма, която да ги задължава да постъпят по този начин.

Това дело няма да повлияе на другото дело, свързано с конституционните промени, тъй като няма никаква връзка между двете дела. Казусите са абсолютно различни. Би могло да се търси непряка връзка дотолкова, доколкото при разглеждането по същество на делото за промените в Конституцията ще е ясно, че всички конституционни съдии са редовно избрани, т.е. казуса с избора на Атанасова и Белазелков е приключен.

Делото за Конституцията е много по-обемно. В него са обединени и двете искания, като така на практика са атакувани всички текстове, както и на отделно основание за нарушена процедура по приемането в цялост Законът за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, приет от 49-ото НС. По това дело за докладчици са определени 3-ма конституционни съдии и по него има предоставени 26 становища на заинтересовани страни и на експерти. Съвсвем естествено решаването на това дело изисква и повече време, отколкото казуса с избора на двама конституционни съдии от квотата на парламента.

Ето и цялото съобщение на КС:

"Днес, 9 юли 2024 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №3/2024 г., с което обяви за противоконституционни Решение зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, прието oт 49-oтo Hapoднo събрание нa 19 януари 2024 г. (oбн. ДB, бp. 7 oт 2024 г.), в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години“ и Решение зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, прието oт 49-oтo Hapoднo събрание нa 19 януари 2024 г. (oбн. ДB, бp. 7 oт 2024 г.), в частта „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години. Искането за установяване на противоконституционност на решенията зa избор нa ĸoнcтитyциoнни съдии, приети oт 49-oтo Hapoднo събрание нa 19 януари 2024 г. (oбн. ДB, бp. 7 oт 2024 г.), е отхвърлено в останалата му част. Решението e прието единодушно с 10 гласа."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в Гърция предупреждават за рязко разпространение на новия вариант на COVID-19
Властите в Гърция предупреждават за рязко разпространение на новия вариант на COVID-19
Крейг Белами е новият селекционер на Уелс
Крейг Белами е новият селекционер на Уелс