НОВИНИ

Подкрепа за енергийната сигурност на Украйна - пред БНТ говори Дирк Бушле

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:19, 09.07.2024
Чете се за: 07:55 мин.
По света
Слушай новината

Целенасочените руски нападения са намалили наполовина капацитета за производство на ток в Украйна. Според информация от украинския енергиен оператор, още три подстанции са извадено от сторя при вчерашната атака. От каква подкрепа се нуждае енергийната система на страната, за да посрещне следващата зима - Дирк Бушле, заместник-директор на Секретариата на енергийната общност, съветва ЕС по тази тема. Николай Кръстев разговаря с него по време на форума "Зелен преход 2.0" в София.

Г-н Бушле, първият въпрос е свързан с това, че управлявате Фонда за енергийна сигурност и подкрепа на Република Украйна. Каква е неговата роля и как той подкрепя доставките за Украйна в момента?

"Украйна се нуждае от нашата помощ и тя се нуждае от нашата помощ в подкрепа на подготовката за предстоящата зима. Русия провежда целенасочена военна кампания срещу гражданската инфраструктура и това се засилва от март тази година. Тя доведе до разрушаването на голяма част от украинската енергийна система, в резултат на което след настъпването на зимата ще има липса на електричество и отопление, а това е хуманитарна катастрофа. Това, което можем да направим сега, е да вземем парите от Фонда за енергийна подкрепа на Украйна и да осигурим възможно най-бързо всички световни доставки на оборудване като газови турбини, генератори за електроцентрали, но също така и на слънчеви панели и други възможни средства за производство на електроенергия и топлина. За тази цел е създаден фондът. Той е инициатива на Европейската комисия и украинското правителство. С допълнително финансиране и възможно най-бързо снабдяване от световния пазар можем да успеем да променим ситуацията за хората в Украйна още преди зимата. През последните два месеца Русия много агресивно атакува доставчиците на енергия в Украйна."

Каква е ролята на Европейския съюз за подпомагане на украинците в тази ситуация?

"Решителна. Първото и най-неотложно нещо е да помогнем на Украйна да запази производството си на електроенергия и да го стабилизира, както и да добави още мощности, тъй като руснаците ги унищожават. Това правим чрез Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, където разчитаме на вноски от Европейския съюз, но също така и от много европейски и световни правителства и компании, които решават, че солидарността към Украйна в този много критичен момент се изразява най-добре чрез предоставяне на финансиране, за ремонт, замяна и допълване, но също така и принос за енергийната общност. Вярваме, че в крайна сметка руснаците са причинили тези щети и това е в разрез с всички международни правила и те трябва да бъдат държани отговорни за това. Така че ние също подкрепяме украинските енергийни компании да съдят Руската федерация. В международния арбитраж например, сега подкрепяме делото за искане на обезщетения за разрушаването на язовир "Каховка" и електроцентралата там в Украйна."

"Това е друга част от нашата подкрепа. Ще трябва да подкрепим и Украйна да свърши своята част от работата по реформирането на пазарите си, по интегрирането на своя пазар на електроенергия с европейския, така че да се улесни трансграничната търговия. Те продължават и трябва да продължават с реформите за например, начина на заплащане на електроенергията."

"Наскоро бяха предприети стъпки, които доведоха до повишаване на цените на електроенергията в Украйна, колкото и болезнено да беше това. От изключителна важност е да се гарантира, че през зимата ще има електроенергия и топлинна енергия, ако е необходимо, и от Европейския съюз. Нещо, което е също много важно да направим точно сега, а не в някакъв момент след войната, е именно да привлечем частни инвестиции в нови по-чисти и по-интелигентни технологии, всичко от възобновяеми енергийни източници до съхранение на енергия в батерии, до други технологии, които да помогнат на Украйна да възстанови своята система и да я направи по-устойчива, по-декарбонизирана и просто по-интелигентна от тази, която беше ударена от руснаците."

Атаките срещу енергийната инфраструктура се възобновиха, как ще коментирате?

"Част от нея е унищожена непоправимо. Украйна до голяма степен разчиташе освен на ядрената енергия и на електроенергията, произвеждана от въглища, а през последните няколко месеца те бяха най-силно засегнати. Така че не всичко може да бъде възстановено и не всичко може да бъде възстановено навреме за зимата, когато електроенергията наистина ще бъде необходима. Знаете ли, в момента в цяла Украйна има прекъсвания на електрозахранването всеки ден. А през зимата, когато температурите ще се понижат, ситуацията ще се влоши, но не всичко може да бъде възстановено. Ето защо се нуждаем от допълнителни и по-гъвкави средства за производство на електроенергия като газови турбини, например, но също така и от възобновяеми слънчеви панели по покривите на къщите, на болниците, на друга критична инфраструктура. Те ще бъдат по-децентрализирани, което означава, че ще са и по-трудни за поразяване от руските дронове и бомби."

Каква трябва да бъде енергийната политика на ЕС спрямо Украйна не само в момента, но и в бъдеще, след войната?

"Мисля, че Европейският съюз постъпва правилно. Той насърчава най-мащабната програма за модернизация, която някога е разработвал за себе си - Европейската зелена сделка - също и в Украйна, и сега виждаме, че тази програма за модернизация е необходима в много, много кратки срокове. Затова е много важно да продължим да работим с Украйна, така че тя да стане част от Европейската зелена сделка и да остане част от нея. Също така интеграцията на пазара, свързването на украинските пазари с европейските, трябва да продължи и се нуждае от усилия и от двете страни, но също така е от значение и за двете страни. Украйна може да бъде важен доставчик на зелена енергия за момента за себе си, но в бъдеще и за Европейския съюз, така че да помогне целият континент да постигне целите си за декарбонизация. Очевидно е, че и Европейският съюз, и по-специално точно сега, се нуждае от равнопоставеност, от общ пазар, така че електроенергията, която е необходима в Украйна, да може да се транспортира през границите и да се продава в Украйна. Затова смятам, че тази интеграция и непрекъснатото съсредоточаване върху реформите в Украйна са най-важни и това наистина може да се случи само в сътрудничество, дори по време на война."

Благодаря Ви много, г-н Бушле!

"Благодаря Ви!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крейг Белами е новият селекционер на Уелс
Крейг Белами е новият селекционер на Уелс
Патриарх Даниил се срещна с председателя на НС Рая Назарян и представители от парламентарните групи
Патриарх Даниил се срещна с председателя на НС Рая Назарян и представители от парламентарните групи