НОВИНИ

На фокус: Войната в Украйна е акцентът в срещата на върха на НАТО

Световни лидери се събират във Вашингтон, за да отбележат 75 години от създаването на НАТО

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:25, 09.07.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Държавни и правителствени лидери се събират във Вашингтон, за да отбележат 75 години от създаването на НАТО. Българската делегация е водена от служебния премиер Димитър Главчев. Срещата е юбилейна и за България, която се присъедини към Алианса преди 20 години. Във фокуса на срещата на върха ще бъде войната в Украйна.

Обхванат от гореща вълна и блокиран от изключителни мерки за сигурност Вашингтон посреща световните лидери за срещата на върха на НАТО. Годишнина, която беляза дори бейзболната игра във Вашингтон.

"Тази среща на върха ще отбележи 75 години от най-великия отбранителен съюз в историята. Срещата на върха ще задълбочи нашата изключителна трансатлантическа връзка и ще укрепи споделената ни сигурност", заяви Лойд Остин, министър на отбраната САЩ.

На форума ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски. Не се очаква обаче Украйна да получи покана за членство в Алианса, а да бъдат обявени мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на страната. Държавите членки вече се споразумяха да предоставят на Киев военна помощ на стойност 40 млрд. евро за следващата година.

Очаква се също лидерите от НАТО да вземат решение пактът да започне да координира военната помощ за Киев.

Досега тази задача се изпълняваше от контактната група за Украйна, която се оглавяваше от Съединените щати. НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев.

"Тази седмица ще празнуваме, но ще вземем и решения за бъдещето, за възпиране и отбрана - като гарантираме, че разполагаме със силите, готовността и способностите, от които се нуждаем, за да възпрем всеки агресор", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Когато Йенс Столтенберт за първи път участва в среща на върха на НАТО все още беше премиер на Норвегия. Кулите близнаци все още се извисяваха в Ню Йорк, а светът се наслаждаваше на мира, последвал края на Студената война. Годината беше 2001-ва. 23 години по-късно Йенс Столтенберг вече има в биографията си 10 години генерален секретар на НАТО.

За Столтенберг това е последната среща на върха. На форума се очаква официално да бъде обявено, че от октомври поста генерален секретар на Алианса поема досегашният премиер на Нидерландия Марк Рюте.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 174 години от рождението на Иван Вазов
Отбелязваме 174 години от рождението на Иван Вазов
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 09.07.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 09.07.2024 г. (ВИДЕО)