НОВИНИ

От премиер с колело, захапал ябълка, до генерален секретар на НАТО

Първи коментар на Марк Рюте след като събра единодушна подкрепа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:34, 21.06.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Войната в Украйна и бюджета за отбрана - това обяви Марк Рюте като свои приоритети в първия си коментар, след като получи подкрепата на всички 32-членки. Само за седмица премиерът в оставка на Нидерландия преодоля съпротивата на последните 3 държави - Словакия, Унгария и Румъния. Какъв генерален секретар ще е Марк Рюте и ще има ли промяна в типичния за него стил да е достъпен и близо до хората?

а на връха на НАТО в Брюксел. Още тогава Рюте си спечелва прякора - "повелителят на Тръмп". Бившият американски президент е провалил дискусията за Грузия и Украйна с тирада, че Съединените щати ще поемат по свой път, ако страните от пакта не увеличат разходите за отбрана. Нито Ангела Меркел, нито Еманюел Макрон могат да потушат напрежението - успява Рюте. Уменията му да убеждава бяха подложени на изпитание в кампанията за нов генерален секретар на НАТО. Спрягаха се имената на Кая Калас - премиера на Естония, на Урсула фон дер Лайен, в надпреварата беше и румънският президент Клаус Йоханис. В началото Рюте не беше фаворит, но вчера падна и последната бариера - Румъния. В първия си коментар след новината Рюте признава:

“В началото въобще не съм си помислял за този пост. Но след всичко, което се случва в Украйна и нестабилността в света, както и фактът, че някои хора вярват, че мога да се справя - си казах, че не мога просто така да откажа. Разбира се това е невероятно интересен пост", каза Марк Рюте - премиер в оставка на Нидерландия.

Високият метър 94 сантиметра Рюте е кандидатът от златната среда - чаровен, умее да сключва сделки, идва от държава - членка, която не е нито прекалено голяма, нито прекалено малка. Към Русия не е нито прекалено мек, нито прекалено твърд. В родината си е известен като премиера Худини - успява в продължение на 13 години да излиза непокътнат от политическите скандали и е втория най-дълго управлявал министър - председател в Европа след Виктор Орбан. Още в първия ден, след като спечели пълна подкрепа показа, че Вашингтон няма да остане разочарован.

“Също така гарантирам, че разходите за отбрана в Европа ще продължат да се увеличават. За щастие, повечето страни вече отделят над 2 процента от БВП. Но дори това не е достатъчно заради опасностите, пред които сме изправени", заяви Марк Рюте - премиер в оставка на Нидерландия.

Познаваме го като премиера, който ходи с велосипед на работа, често захапал ябълка. На въпрос дали на новата позиция ще ходи с колело отговаря:

"Ще видим, ще видим. Елате и ще видите!"

На срещата на върха на НАТО следващия месец официално ще бъде обявено, че Марк Рюте ще поеме поста от Йенс Столтенберг на 2- ри октомври и със сигурност ще трябва да мобилизира всичките си умения за поддържане на баланс, докато е начело на алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се класира за финала на Балканиадата по волейбол за жени до 18 г.
България се класира за финала на Балканиадата по волейбол за жени до 18 г.
Трето място в квалификацията в Барселона за Никола Цолов
Трето място в квалификацията в Барселона за Никола Цолов