НОВИНИ

Консултациите на президента с партиите започват в понеделник - какви са шансовете за редовна власт?

Народното събрание освободи Христо Иванов като депутат по негово желание

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 21.06.2024
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Президентът започва консултациите с парламентарно представените партии в понеделник. Първо ще разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. А след като парламентът днес заработи, освободи Христо Иванов, който подаде оставка веднага след като се закле. Коментарите за правителство остават в полето на хипотезите и прогнозите.

Преди да говори за първия мандат и намеренията на ГЕРБ-СДС, Бойко Борисов сподели чувствата си:

"Знаете ли колко съм натъжен - ЕК излезе с доклад как българския народ е пропилял времето и милиарди, много милиарди от Плана за възстановяване, от еврофондовете, за съжаление не се използват от българите."

Кирил Петков реагира като написа, че Борисов оплаква загубените милиарди от ПВУ. И допълва, че корупционерите и крадците не заслужават законов чадър. Петков заяви още, че ГЕРБ искали законопроекта за подаване на сигнали за корупция да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г. И пита: защо ли?

А вътре в зала се разрази скандал между ИТН, ПП-ДБ и "Възраждане". Темата: оставката на Христо Иванов.

Тошко Йорданов - ПГ на ИТН: "Заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на саздърма. Това е може би най-некадърният юрист в света и аз съм сигурен, че ако някой морж беше на негово място, може би, щеше да се справи по-добре."

Манол Пейков - ПГ на ПП-ДБ: "Господин Йорданов, вие на Христо Иванов и камъче в обувката не можете да му бъдете, защото няма да ви усети, толкова сте мъничък. Къде сте седнал? Поне в зала не сядайте в скута на Пеевски."

Светослав Тодоров - ПГ на "Възраждане": "Господин Петков, имаме много сериозен напредък от последното Народно събрание. Много малко остава господин Пейков да сложи вратовръзка и да започне да изглежда като нормален човек. Кога ще последвате примера на Христо Иванов?"

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Нямаме ли поне достойнството в такъв момент да бъдем над низостта на хората от т.нар. шоу?"

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди. Слушаме обвинения, вместо всички да кажем едно "благодаря" вчера на ИТН, че отпушиха процеса да има възможност и Христо Иванов да си тръгне. Аз не мога да гласувам срещу него и оставката му и затова напуснах."

С пълно мнозинство от 225 гласа Христо Иванов беше освободен, а мястото му ще заеме Стоян Михалев. Коментарите за правителство бяха по-скоро с очаквания и прогнози.

Лена Бориславова - ПГ на ПП-ДБ: "Вече имаме мнозинство на ГЕРБ, ДПС и ИТН, така че... значи вярвате, че ще има правителство между тези три политически сили? Големи са шансовете. Такива сигнали изпращат. Вие как ще работите с това евентуално мнозинство? Ние ще подкрепяме законите, в които вярваме, независимо дали сме опозиция или управляващи."

Георги Свиленски - ПГ на БСП: "В първият ден казах кой ще избере председателят, продължавам да твърдя, че същата конфигурация ще избере и правителство - въпрос на време, на почивки, на ваканции. Може би ще се отиде на море за известно време, след което същото мнозинство ще излъчи кабинет."

Лидерът на ИТН Слави Трифонов реагира във Фейсбук като каза, че заради предишната си работа е правил психопрофили на много хора и забелязал, че някои индивиди, които вярват в това, което искат - много трудно възприемат реалността. Тези хора не са луди, просто са леко изперкали, смята Трифонов. И пожелава на Бориславова и Свиленски психическо здраве.


- Ако ГЕРБ ви поканят на среща още веднъж, ще се отзовете ли?

Тошко Йорданов - ПГ на ИТН: "Не знам, ще помислим, няма смисъл и да отидем, той резултатът е ясен, ние няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, нито на ДПС."

Цончо Ганев - ПГ на "Възраждане": "Дали ИТН, дали "Величие", дали някой от другите евроатлантици, защото те всички са евроатлантици, ще се скрият под шапката на програмно правителство, на правителство, което да спаси България, могат да го направят, тяхно право е, но ще излъжат избирателите."

Николай Марков - ПГ на "Величие": "Ние ще изчакаме търпеливо, ще видим какво ще се случи и в крайна сметка мога да ви гарантирам, че ние не участваме в задкулисни преговори с когото и да било."

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Пак искам да кажа защо съм толкова натъжен, защото нищо от важните неща, които България пропуска в момента не се коментира от вас, а какво щяло да се случи и кой би бил. Ма то няма никакво значение като ние нямаме национални позиции. Нямаме парламент, който независимо кой от коя партия е да защити националния интерес."

От ДПС днес не коментираха възможността за редовен кабинет. Със или без разбирателство, едно е факт: президентът започва консултациите с партиите в понеделник.

По темата работиха: М. Кирова, Ир. Цонева, Б. Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболната звезда Роберто Баджо е пострадал при въоръжен обир в дома му
Футболната звезда Роберто Баджо е пострадал при въоръжен обир в дома му
Пожарите в Гърция се разрастват, властите евакуират местни жители и туристи
Пожарите в Гърция се разрастват, властите евакуират местни жители и туристи