НОВИНИ

И Главчев, и Радев ще участват в срещата на върха на НАТО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:02, 21.06.2024 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В предстоящата 75 юбилейна среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще участват и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев и държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев. Това съобщи в ранния следобед от правителствената информационна служба. По-рано сутринта на председателски съвет в парламента бе обсъдено изпратеното вчера от Главчев писмо до председателя на народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи с искане депутатите да решат кой да представлява България. Лидерите на парламентарни групи обаче се скараха по темата и прехвърлиха топката отново към Министерския съвет.

Двайсет дни преди юбилейния форум на върха на Алианса най-после решението кой да представлява България е факт. В съобщението на Министерския съвет се казва, че ще отидат и президент, и премиер. Посочва се също, че решенията, които ще бъдат взети във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Преди да е ясно решението на правителството, в кулоарите на парламента пръв темата коментира лидерът на ГЕРБ. Обясни, че е тъжен, защото и до момента няма позиция на външното ни министерство и на другите отговорни институции какви тези ще защитава България във Вашингтон.

"Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента, защото поне по наше време, който и да е бил президент, казвам когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме позицията на България на външно министерство, която който и да отиде да я отстоява", каза Бойко Борисов.

В писмена позиция до медиите лидерът на ДПС Делян Певски заяви, че Срещата на върха на НАТО трябва да отиде служебният премиер Главчев

"В този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от човек , с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.
Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", смята Делян Пеевски.

Такава е и позицията на ПП-ДБ

"Аз лично нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представена от министър председателя в случая. Румен Радев има неправилна позиция за Украйна, която изцяло копира тази на Кремъл. Когато имаше парламентарна Асамблея на НАТО тука в София нашият президент вместо да отиде, да се опита да обеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция, предпочете да се изнесе от България", заяви Николай Денков - ПП-ДБ

Възраждане и БСП заеха противоположната позиция

"Трябва да отиде нашият президент, който е главнокомандващ така или иначе, да отиде и да представлява България при положение, че нямаме постоянен министър-председател", посочи Цончо Ганев, "Възраждане".

Вие днес на председателският съвет на каква позиция бяхте относно това кой трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО?
- Президентът трябва да представлява на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, тъй като считаме, че първо президентът е главнокомандващият, второ той е избран пряко от целия народ с огромна легитимация, освен това сегашното правителство е служебно", каза Борислав Гуцанов, БСП за България .

От най-малката парламентарна група обясниха, че решението е изцяло в правомощията на правителството

"Това е прецедент, никога не се е налагало Народно събрание да взима решение кой да представлява страната на срещата на НАТО, още повече че в Конституцията ясно е записано кой управлява националната сигурност - това е МС. Така че не може да се влиза в някаква колизия между институциите, господин Главчев трябва да си поеме отговорността и няма нужда НС да прави санкция за подобно нещо при факта, че никога не се е случвало. Радев може да присъства, има такива мотиви, но в крайната сметка националната сигурност е от МС", мисли Николай Марков, "Величие".

Срещата на върха НАТО във Вашингтон е от 9 до 11 юли.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна - член на НАТО, и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо време и днес
Опасно горещо време и днес
Жена е в болница след нанесен побой от съпруга ѝ
Жена е в болница след нанесен побой от съпруга ѝ