НОВИНИ

Главчев сам ще трябва да реши той или Радев да отиде на срещата на НАТО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:26, 21.06.2024 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Премиерът Димитър Главчев сам трябва да реши кой ще замине на Срещата на върха на НАТО - той или президентът Румен Радев. Това стана ясно от думите на Цончо Ганев от "Възраждане", който говори пред журналисти в парламента.

Вчера служебният премиер изпрати такова запитване до Народното събрание. Ганев обясни, че на председателския съвет тази сутрин лидерите на парламентарните групи са се скарали за това кой да представлява България. По думите му три от партиите - ПП-ДБ, и ДПС и "Величие" са били против това да отиде Румен Радев. Ганев обвини новата формация в парламента "Величие", че застава зад ГЕРБ и ДПС.

"Позицията на "Възраждане" беше, че трябва да отиде нашият презиеднт, при положение, че нямаме постоянен министър-председател. Но ДПС бяха против, Пеевски се изказа категорично, че нямало да толерира президента. "Величие" подкрепиха това нещо. ПП-ДБ казаха абсолютно същото и застанаха зад ДПС. В крайна сметка не се реши нищо и под давлението на Пеевски, "Величие" и ПП-ДБ се реши, че парламентът няма да взима отношение, Главчев да реши сам каво трябва да прави".

Па-рано Бойко Борисов коментира, че България вече е трябвало да има позиция за срещата, но вместо това се занимава с "кокошкарски обиди".

"Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента, защото поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО".

От ДПС излязоха с позиция по казуса. Според Делян Пеевски не трябва да се допуска "Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда"

Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев. Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели".

ПП-ДБ също са на мнение, че Димитър Главчев трябва да представлява страната:

"Аз лично нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представена от министър-председателя в случая. Когато имаше парламентарна асамблея на НАТО тук в София нашият президент вместо да отиде, да се опита да убеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция, предпочете да се изнесе от България", каза - Николай Денков, ПП-ДБ.

БСП подкрепиха президента:

"Считаме, че първо президентът е главнокомандващият , второ той е избран пряко от целият народ с огромна легитимация, освен това сегашното правителство е служебно".

А от "Величие" обясниха:

"Това е прецедент, никога не се е налагало Народно събрание да взима решение кой да представлява страната на срещата на НАТО, още повече че в конституцията ясно е записано кой управлява националната сигурност - това е МС. Така че не може да се влиза в някаква колизия между институциите. Господин Главчев трябва да си поеме отговорността и няма нужда НС да прави санкция за подобно нещо при факта, че никога не се е случвало. Радев може да присъства, има такива мотиви, но в крайната сметка националната сигурност е от МС", коментира Николай Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова първа на скок дължина на турнира в Кошице
Пламена Миткова първа на скок дължина на турнира в Кошице
Премиерът връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки
Премиерът връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки