НОВИНИ

Интернет измамник се опита да източи 100 000 лв. от сметката на община Дупница

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
12:22, 21.06.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Интернет измамник се опита да източи 100 000 лева от сметката на община Дупница. Опитът е бил добре обмислен и предварително режисиран, тъй като е използвано името на фирма, с която Общината има подписан договор за услуги. Въпреки това, измамата е предотвратена.

Опитът за измама е от миналата седмица, когато в един от служебните имейли на общината постъпва писмо от фирма, с която община има сключен договор за доставка на услуга, че променя банковата си сметка. Малко по-късно служителите на общината нареждат тези 100 000 лв.

Впечатление за евентуална нередност отчитат служителите на банката. Те алармират община Дупница, от там се свързват с доставчика на услугата, който потвърждава, че това е опит за измама.

Специалисти по киберпрестъпност казват, че трябва да бъдем внимателни, защото престъпниците в интернет стават все по-изобретателни. Общината е предприела мерки това повече да не се случва.

"Разпоредил съм вътрешна проверка, забранил съм ползването на кореспонденция през имейли", каза Първан Дангов - кмет на Дупница.

"Мишените често не са обикновени хора, а по-скоро представители на висшия мениджънт, които управляват големи бизнеси и институции. Целта не е само теглене на големи суми пари, а и кражба на чувствителни данни", обясни д-р Радостина Михайлова - преподавател по Медии и комуникация в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът започва консултации с партииите в понеделник
Президентът започва консултации с партииите в понеделник
Спортни новини 21.06.2024 г., 12:20
Спортни новини 21.06.2024 г., 12:20