НОВИНИ

Промените на климата: Защо горещата вълна идва толкова рано и какви са последиците?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:21, 21.06.2024
9419
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Жегите тази седмица са неумолими в България, но горещата вълна е не само тук, а и в цялото Северно полукълбо. Индийската столица преживя нощ, в която температурата не падна под 35 градуса. Големи райони на Съединените щати и Канада са в плен на така наречения "топлинен купол", който не позволява проникването на хладен въздух. Франция и Германия се превръщат в арена на бурни климатични сблъсъци - между по-студения въздух от Северна Европа и горещите въздушни маси от юг.

Новото не/нормално. С право бихме могли да наречем така ранната гореща вълна, защото тя беше предизвестена от нещо неестествено, с което човечеството започна да свиква - а именно месец след месец, които бележеха температурни рекорди. Така изминалият май се класира като дванайстия поред най-топъл месец в света откакто се води статистика. И тази серия, изглежда, продължава със сегашния юни, отчитат данните на Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Как изглежда тази гореща вълна, заснета с термокамера? Ами, меко казано, обезпокояващо. От "Гринпийс Италия" заснеха по този начин няколко места в Рим. Инфрачервената камера засича излъчваната топлина от повърхностите, към които е насочена. Така топлинната картина съдържа данни както за средната температура, така и за пиковите стойности. Рекордът, отчетен на паркинг в италианската столица, е над 73 градуса по Целзий.

Дори и за хората с бегли познания в областта на медицината е ясно как се отразяват подобни температури на човешкия организъм. Накратко - фактите сочат, че екстремните прояви на климата, предизвикани от повишаването на средната температура в глобален план, са много по-смъртоносни от всички войни и въоръжени конфликти в света. А доколко хората успяват да се адаптират към горещите прояви на тази климатична заплаха, подклаждана и от самите тях?

Ето три характерни примера: от Мека, Рим и Ню Йорк.

МЕКА
Над хиляда смъртни случая от началото на поклонението в Мека миналия петък досега. Въпреки усилията на властите да осигурят климатизирани шатри за поклонниците, чадъри и системи за охлаждане с водна мъгла, жегата в Саудитска Арабия е безпощадна.

Тази година хаджът съвпадна с началото на лятото в един от най-горещите райони на света. Саудитските учени са наясно, че жестоката жега налага нови норми за провеждането на вековния ритуал.

Фахад Саед, климатолог: "Трябва да се подготвим, трябва да се адаптираме, доколкото можем. Осъзнаваме, че това ще е компромис с вековния ритуал, но все пак трябва да запазим живота на хората."

Според международно проучване, заради климата Саудитска Арабия ще стане необитаема до 2100 година.

РИМ
Туризмът се превръща във все по-екстремно изживяване в Рим заради високите температури, които завладяват все по-рано Вечния град.

Сузана Кауфман: "Когато планирахме пътуването си, не знаехме, че ще е толкова горещо. Не би трябвало да е така по това време на годината."

Горещата вълна, обхванала Централна и Южна Италия, нагрява въздуха до 40 градуса в ранните следобедни часове.

НЮ ЙОРК
Жегата е смъртоносна, оплакват се жителите на Ню Йорк. Властите приложиха специален план за действие срещу горещините. Центровете за охлаждане в града тази година бяха отворени по-рано. Топлинният купол, който е надвиснал над централните и източните щати, сякаш засмуква горещия въздух и го задържа дълго време над тези райони. В плен на това задушаващо явление са повече от 86 милиона американци.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак блъсна кола на жп прелез във Враца (СНИМКИ)
Влак блъсна кола на жп прелез във Враца (СНИМКИ)
Люис Хамилтън завърши първия тренировъчен ден преди Гран при на Испания с най-добра обиколка
Люис Хамилтън завърши първия тренировъчен ден преди Гран при на Испания с най-добра обиколка