НОВИНИ

НЗОК и фармацевтите се разбраха за финансирането на аптеките

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:39, 09.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Здравната каса и фармацевтите договориха новите правила за финансиране на аптеките. Те ще получават 15% от стойността на всеки безплатен медикамент, който отпускат, а не както досега по 5 лева за обработка на една рецепта. Така няма да има пречка лекарите да изписват всички безплатни лекарства на хронично болните на една рецепта, както предлага здравното министерство.

Новите правила бяха договорени спешно, след като стана ясно, че бюджетът за финансиране на аптеките е почти изчерпан още в средата на годината. Има вероятност през август плащанията към аптеките да се забавят.

Проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК: "Дори и да има забавяне, то няма да бъде значително или такова, каквото да не може да бъде понесено от самите аптеки от самите търговци."

Не е ясно колко допълнителни средства са необходими за финансиране на аптеките до края на годината. Сигурно е, че с новите правила касата ще плаща по-малко за тази дейност.

Проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК: "Ще бъде спестен много значителен финансов ресурс на касата."

Магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз: "Тези преразходи, които се появиха април и май месец на практика вече няма как да се получат. Вече заплащането не зависи от това колко рецепти ви е издал лекарят."

Аптеката ще получава процент от стойността на всяко отпуснато безплатно лекарство.

Проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК: "Ако един лекарствен продукт струва до 167 лева, аптеката ще получава 15% от стойността на този лекарствен продукт. Ако е над тази сума, аптеката ще поучава 25 лева за всеки лекарствен продукт независимо от неговата цена над 167 лева."

Магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз: "По добре ще бъде за пациента, защото една рецепта, ако има няколко предписания, вече ще може да си ги взима в различни аптеки."

Новите правила ще влязат в сила със задна дата от 1 юли. А през есента ще стане ясно дали е необходима актуализация на бюджета на Здравната каса и заради очертаващия се недостиг на средства за болнична помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишната Александра Китипова ще бъде част от женския отбор на ВК Марица Пд през новия сезон
17-годишната Александра Китипова ще бъде част от женския отбор на ВК Марица Пд през новия сезон
Десислава Величкова: Чака ни едно трудно, надявам се, интересно и положително първенство
Десислава Величкова: Чака ни едно трудно, надявам се, интересно и положително първенство