НОВИНИ

Димитър Главчев отново потвърди, че България няма да изпраща войски в Украйна

Служебният премиер участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:05, 09.07.2024 (обновена)
Чете се за: 07:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Историческа среща на върха на НАТО започва днес във Вашингтон. Лидерите на страните от Алианса ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на организацията в града, в който е подписан основополагащия договор. Военната помощ за Украйна и бъдещето на Киев в Пакта очаквано ще бъде в центъра на дневния ред на срещата, в която ще участва и украинският президент Володимир Зеленски. България е представена във Вашингтон от служебния премиер Димитър Главчев.

Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук. Това зави служебният министър-председател Димитър Главчев във Вашингтон преди началото на Срещата на върха на НАТО. Освен, че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани:

"Няма да излизаме извън рамките на решенията на Народното събрание, няма да пращаме български войски в Украйна. Прословутите 80 милиона са политически ангажимент и те нямат юридическо-обвързващ характер. Няма как да бъдат отпуснати тези 80, които не са и 80, тъй като те са съразмерно БВП на всяка една държава, която е съюзник в НАТО, а общия им размер е 40 милиарда евро в рамките на целия Алианс. И там се изисква единственото, което да се покаже, е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава-членка поддържа това, което е казала и да участва съразмерно на своя БВП."

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП. Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО, заяви още Главчев и добави: това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна. Министър-председателят допълни също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях.

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица. "Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница", добави министър-председателят. В отговор на журналистически въпрос, Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

снимки: БТА

На срещата на върха на НАТО се очаква лидерите, в присъствието и на украинския президент Володимир Зеленски, да одобрят предоставянето на военна помощ на 40 милиарда евро (43 милиарда долара) през 2025 г. Те ще обсъдят и дългосрочните финансови ангажимент към Киев. Членството на Украйна в НАТО е друга важна тема. И на тази среща на върха не се очаква да има покана за членство на страната в НАТО. Обсъжда се каква да бъде формулировката в заключенията от срещата, която все пак да даде ясен сигнал и на Киев, и на Москва. Очакванията са в заключителния текст да бъде записано, че пътят на Украйна към НАТО е "необратим".

Друга важна тема от срещата е новият проект на НАТО за военна подкрепа и обучение на украинската армия. До помощта за Украйна се координираше от така наречената група "Рамщайн", която беше под ръководството на САЩ и в нея влизаха и други държави. Предложението за промяна дойде заради опасенията, че евентуално връщане на Доналд Тръмп във Вашингтон може да доведе и до разколебаване в подкрепата за Украйна. Новата структура в НАТО, която ще ръководи помощта за Украйна, ще бъде ситуирана в германския Висбаден и ще има персонал от 700 служители. Една странична тема ще присъства активно на срещата на върха във Вашингтон и това е здравословното състояние на Джо Байдън, който се противопостави на призивите да се оттегли от президентската надпревара. Вероятно той ще използва срещата на върха, за да разсее съмненията относно здравето си.

Друг лидер, който ще бъде следен с интерес във Вашингтон, ще бъде унгарският премиер Виктор Орбан, който се срещна с Путин на изненадващо пътуване до Москва, след като посети Киев за първи път от началото на войната. Столтенберг каза, че очаква съюзниците да обсъдят срещата на Орбан с Путин и "да обърнат внимание на дискусиите, които той е имал в Москва". Унгарският премиер също направи необявено посещение в Китай, като проведе разговори с президента Си Дзинпин за това, което той описа като "мисия за мир" преди срещата на върха на НАТО. Съюзниците от НАТО гледат на Пекин като на важен поддръжник на Русия и са готови да обсъдят подкрепата на Китай за руската икономика, особено за отбранителната индустрия на страната с доставки на критични технологии. Срещата на върха е последната за Столтенберг като генерален секретар. Бившият нидерландски премиер Марк Рюте трябва да поеме поста през октомври.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дона Векич победи Лулу Сун на Уимбълдън и ще играе за първи път на полуфинал от Големия шлем
Дона Векич победи Лулу Сун на Уимбълдън и ще играе за първи път на полуфинал от Големия шлем
Пътищата на Пирин Благоевград и старши треньорът Олександър Бабич се разделиха
Пътищата на Пирин Благоевград и старши треньорът Олександър Бабич се разделиха