НОВИНИ

Какви ще са основните теми на срещата на върха на НАТО?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:30, 08.07.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Заплахата от Китай, руската инвазия в Украйна, защита на новите страни - членки на НАТО - Швеция и Финландия, и ще са основните теми на срещата на върха на Алианса, която се открива утре във Вашингтон. Не се очаква Украйна да получи покана за членство. Българската делегация, начело със служебния премиер Димитър Главчев вече пътува към американската столица, а позицията на страната ни за форума стана повод за напрежение между правителството и президента.

4 април 1949 година - денят, в който Съединените щати, Канада и 10 западноевропейски държави подписват Северноатлантическия договор в отговор на Студената война с комунистическия Съветски съюз. 75 години по-късно основната заплаха отново е от изток и отново от същата държава - Русия, само че държавите членки не са 12, а 32.

"Украйна ще доминира разговорите във Вашингтон и така трябва да бъде. Там се води война. Украинците страдаха много от забавянето на американската военна помощ", каза Чарлз Къпчан - професор по международни отношения към университета Джорджтаун.

На срещата на върха във Вилнюс миналата година лидерите на НАТО договориха първите мащабни отбранителни планове от над 3 десетилетия и оттогава работят за изработване на конкретни военни изисквания за реализирането йм. Военни източници съобщават пред Ройтерс, че НАТО ще има нужда от 35 до 50 допълнителни бригади, за да се отбранява при атаката от Русия. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 войници, така че такъв плана е огромно предизвикателство. Очаква се именно във Вашингтон да бъдат поставени конкретни изисквания за военнослужещи и оръжия, важни за отбраната.

"Ще се водят разговори и за способностите на НАТО да защитава страните членки. Имаме две нови членки - Швеция и Финландия, която има най-дългата граница с Русия и изисква осъвременяване на оперативните планове за отбрана на територията на пакта", допълни още Чарлз Къпчан.

Във Вашингтон ще бъде и украинският президент Володимир Зеленски. На миналогодишната среща на върха страните от алианса на отправиха покана за членство на Украйна, което предизвика серия от бурни изказвания на Зеленски.

"Препотвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО и се договорихме да няма изискване за план за действие за членство. Казахме ясно, че ще отправим покана тогава, когато съюзниците са единодушни и условията са изпълнени", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

И тази година не се очаква Украйна да получи покана. Вместо това вниманието на лидерите ще бъде насочено към американския президент Джо Байдън. Форумът във Вашингтон му дава възможност да разсее съмненията за здравето му след лошото представяне на дебата с Доналд Тръмп преди седмица, но може и да стане точно обратното.

"Важно е американският електорат да знае, че Байдън е в добра форма и това, което видяхме на дебата е изключение. дали чуждестранните лидери ще си направят собствени оценки и ще се опитат да преценят как стоят нещата - със сигурност. Но дали ще кажат нещо публично за това? Абсолютно не!", коментира Чарлз Къпчан.

За Йенс Столтенберг това ще е последна среща на върха на НАТО, а във Вашингтон се очаква лидерите на пакта официално да обявят, че бившият нидерландски премиер поема поста от началото на октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 08.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 08.07.2024 г., 20:50 ч.
Българските „талисмани“ на Евро 2024 (ВИДЕО)
Българските „талисмани“ на Евро 2024 (ВИДЕО)