НОВИНИ

Какви са политическите сметки за втория и третия мандат?

Николай Минков
от Николай Минков
20:24, 08.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Днес от президентството съобщиха, че Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по големина партия - ДПС в следващите дни, без да се уточнява конкретната дата. Какви са позициите на партиите относно възможността за съставяне на кабинет с втория и третия мандат?

Според Божидар Божанов от "Да, България" трябва да се търси мнозинство, което да демонтира модела "Пеевски".

"Ако има мнозинство, което да може да демонтира модела "Пеевски", ние трябва да обсъдим дали то трябва да бъде търсено".

Не предоставяме партиите, които биха участвали или, които не биха участвали. Доколкото виждам заявката на колегите от ДСБ е за максимално широка подкрепа.

Вчера "Продължаваме промяната" обсъдиха идеята на национално съвещание.

"По отношение на третия мандат, разбира се, трябва да се обсъди внимателно. Това предложение има своите предимства. Има и своите проблеми", каза Николай Денков.

Позицията на ПП след края на заседанието беше, че в 50-ия парламент не виждат проевропейско, антикорупционно мнозинство и затова те ще бъдат опозиция.

Днес от "Възраждане" заявиха, че позицията им остава непроменена. Няма да подкрепят кабинет на ДПС и ГЕРБ. ИТН също са готови за третия мандат, който те виждат като експертно, надпартийно правителство. Социалистите също поддържат подобна теза за кабинет на националното спасение, с експерти, равно отдалечени от партиите.

"Ако ще ни се връчи мандатът само, за да бавим времето, така се обезсмисля ролята ни. Така че не мисля, че бихме искали да вземем мандат само да бавим времето. Много хипотези. Струва ми се, че подобни договорки не са съвсем естествени. Нека да видим как ще се развият нещата, ще го решим", каза Кристиан Вигенин - зам.-председател на БСП.

"Има два изхода според мен - единият е рязко да се вдигне избирателната активност. Тогава картината ще се промени и в парламента и възможността за правителство. А другият е да се намери надпартиен разум, който да направи правителство, който разбира се да не прекрачва границите на разумните компромиси", посочи Корнелия Нинова.

Държавният глава до дни ще обяви кога ще връчи втория управленски мандат, научи "По света и у нас". Президентът не е ограничен от време и срок, в които е длъжен да покани втората парламентарна сила. Преценката е изцяло негова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските „талисмани“ на Евро 2024 (ВИДЕО)
Българските „талисмани“ на Евро 2024 (ВИДЕО)
Призиви за единение в ДПС и въпросителни около втория мандат (ОБЗОР)
Призиви за единение в ДПС и въпросителни около втория мандат (ОБЗОР)