НОВИНИ

Неочакваният победител във Франция - кои са "Новият народен фронт"?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:33, 08.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

От години при избори във Франция се фокусираме върху крайната десница, заради възможността Льо Пен да стигне до властта. Не се говори много обаче за победителите на изборите от вчера - Новият народен фронт. И това е естествено, защото те се появиха в началото на предизборната кампания. Това е алианс от леви партии, който имаше за цел да спре възхода на крайнодесните.

Фронтът няма еднозначен лидер и затова няма и ясна номинация за премиер. Освен отмяна на пенсионната реформа, левите искат и въвеждане на данък за най-богатите. В редиците са еколози, социалисти, крайнолеви и комунисти. Вдъхновяват се от Народния фронт, дошъл на власт през 1936 г. и въвел платените отпуски и 40 часовата работна седмица.

Обещават - минимална заплата от 1600 евро, данък богатство, отмяна на пенсионната реформа. Нямат един-единствен лидер, но се открояват няколко лица. С най-голяма популярност е Жан-Люк Меланшон - пламенният водач на крайнолявата партия "Непокорна Франция".

"Жан-Люк Меланшон е този, който научи отново левицата как да спечели. Този, който върна надеждата на милиони, като получи 22 процента на президентските избори. Благодарение на него Новият народен фронт съществува", заяви Матилд Пано, депутат от "Непокорна Франция".

72-годишният Меланшон е заемал министерски постове като член на Социалистическата партия. Една от най-противоречивите фигури - прави изказвания за класова борба и е обвиняван в антисемитизъм.

37-годишната лидерка на Зелените Марин Тонделие е отдавнашен противник на Националния сбор.

"Тази вечер социалната справедливост победи. Екологичната справедливост победи", каза Марин Тонделие - лидер на Зелената партия.

Социалистическият водач Оливие Фор също участва в основаването на "Новият народен фронт".

"Франция заслужаваше нещо по-добро от алтернатива между неолиберализма и фашизма, каквато ни се налагаше от седем години".

Сред лицата на фронта е и Франсоа Рюфен - журналист, режисьор, депутат, който се отдели от "Непокорна Франция" и създаде своя по-малка формация. С не по-малки шансове за премиер са евродепутатът социалист Рафаел Глюксман и Лоран Берже, бивш шеф на умерен профсъюз.

След като реши кой ще поеме поста в двореца Матиньон, Новият народен фронт трябва да обмисли как ще приложи програмата си с относително мнозинство в Националната Асамблея и Сенат, контролиран от десницата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът между селата Розино и Кърнаре е овладян
Пожарът между селата Розино и Кърнаре е овладян
Джо Байдън заяви пред демократите, че не се отказва от президентската кампания
Джо Байдън заяви пред демократите, че не се отказва от президентската кампания