НОВИНИ

Продължава обезопасяването на цистерните край Ветово, взривната опасност не е отминала

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 27.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Четвърто денонощие екипи на пожарната и полицията охраняват дерайлиралите товарни вагони с бензин край Ветово. Горивото е източено, но все още три от тях са заклещени от удара една в друга. Екипи на пожарната продължават да търсят варианти как да ги откачат по безопасен начин, за да освободят железопътното трасе.

Трите останали върху релсите цистерни все още са опасни, защото не са почистени от бензиновите пари в тях, а в едната е останало минимално количество гориво.

За по-голяма сигурност в тях е поставена пяна. Два дежурни противопожарни екипа извършват периодичен оглед на мястото. Днес се очаква да пристигнат специалисти от Шумен, които допълнително да обезопасят цистерните, преди да бъдат разкачени.

"Няма опасност за населението и населените места, екипи извършват дейности по обезопасяване. Останали са 3 железопътни цистерни, в които горивото е източено, но е останало ограничено количество бензин. Поради това, че бензинът има широки граници на взривяване и образува с въздуха паровъздушен обем взривната опасност не е отминала. Опасността е свързана с изтичане на искри при предстоящата дейност", заяви началникът на "Пожарна безопасност" във Ветово главен инспектор Николай Попов.

Товарен влак дерайлира в Русенско, има обърнати цистерни с гориво

Операцията по изтеглянето на цистерните ще е трудна и изисква прецизност.

"Безопасността е много важна, за да не се допуснат последващи инциденти, затова ще бъдат обработени тези цистерни и ще бъдат взети проби с газоанализатор и когато пробата покаже, че няма опасност от експлозия ще се разкачат. Днес се очаква да пристигне специализирана фирма за обезопасяване на цистерните. Ще бъдат промити, ще се вземе проба, за да стане ясно дали има опасност от експлозия. Очаква се днес да приключи обезопасяването", каза още главен инспектор Николай Попов.

В района на инцидента е изградена специална площадка, върху която ще се качи тежкотоварният кран, с който ще бъдат изтеглени обърнатите цистерни. Очаква се операцията по премахването на товарните вагони да приключи до два дни.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три парламентарни комисии заседават в парламента
Три парламентарни комисии заседават в парламента
Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксини
Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксини