НОВИНИ

Продължават да падат рекорди на Държавното по плуване

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:48, 20.12.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Други спортове
продължават падат рекорди държавното плуване

И вторият ден от държавното първенство по плуване ни предложи поправка на два национални рекорда, в дисциплините 100 метра бътерфлай за мъже, както и на 200 метра бруст при мъжете

Йосиф Миладинов подобри националния рекорд в коронната си дисциплина 100 метра бътерфлай. 17-годишният талант спечели злато в дисциплината с изключително постижение от 51.08 секунди, с което счупи досегашното си върхово постижение от 51.55 секунди, поставено на държавното за юноши и девойки във Варна през август тази година.

Родният талант има покрит норматив "А" в дисциплината за Олимпиадата в Токиo, a с подобно плуване има всички надежди да се надява, че може да стигне и до плуването за медалите. Само за справка, на Игрите в Рио преди четири години, финалът се затвори от французинът Мехди Метала на 51.73 секунди.

Това е втори забележителен рекорд за състезателя на "Младост 91" по време на първенството в София, след като вчера подобри рекорда и на 100 метра свободен стил, като с резултат от 48.83 секунди стана първият българин, слязъл под 49 секунди в кралската дисциплина.

През втория ден на шампионата падна и още един национален рекорд. Любомир Епитропов (Вихрен) триумфира на 200 метра бруст за мъже с време 2:10.57 минути, подобрявайки собственото си постижение от 2:11.16 минути от турнира в Бургас през юли тази година.

Светлозар Николов пък грабна второ злато от държавното първенство. След като вчера подобри държавния рекорд на 400 метра съчетано, днес състезателят на ПК Спринт финишира първи и на 200 съчетано с 2:04.94 минути. С този си резултат обаче не успя да се приближи до рекорда в дисциплината 2:00.70, поставен от Михаил Александров на Олимпиадата в Пекин 2008.

Йордан Янчев очаквано стана шампион на 400 метра свободен стил с време 3:52.94 минути.

Държавното първенство по плуване се провежда на басейн "Диана" и също така служи като квалификация за класиране на Олимпийските игри в Токио през следващата година.

До момента България има извоювани 3 квоти за плувните надпревари в японската столица. Антъни Иванов ще плува на 200 метра бътерфлай, докато Йосиф Миладинов ще стартира на 100 метра бътерфлай. Калоян Левтеров пък има покрит норматив в дисциплината 200 метра гръб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще ни струва празничната трапеза?
Колко ще ни струва празничната трапеза?
Балкан нанесе първа загуба на Левски Лукойл в НБЛ
Балкан нанесе първа загуба на Левски Лукойл в НБЛ