НОВИНИ

Продават на търг имение в центъра на Рим за внушителните над 470 млн. евро

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:25, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Имение в Рим с единствения стенопис на Караваджо се продава на търг. Началната цена е внушителна - повече от 470 милиона евро. Ако вилата бъде купена от частно лице обаче творбите на бароковия художник може да останат завинаги скрити за широката публика.

В къщата от 16-и век, наричана Казино Аврора, се намира единственият стенопис на Караваджо. Само той е оценен на 300 милиона евро, а във вилата има и други ценни творби и древни статуи.

До 2018 г. там живее принц Николо Лудовизи, но след смъртта му започва тежък спор между неговите наследници. Това са тримата му синове от първия брак и третата му съпруга - родената в Америка принцеса Рита Бокомпани Лудовизи.

"Живях тук 19 години с обичния ми съпруг в любов и голяма отговорност. Наистина не става дума само за историята на това семейство, а за историята на Италия", каза принцеса Рита Бокомпани Лудовизи.

Ценителите на изкуството призоваха италианската държава да купи имота, за да остане достъпен за хората. Министърът на културата пусна петиция до премиера Драги и финансовия министър с искане правителството да участва в търга. Това обаче е трудно постижимо, тъй като се изисква депозит в размер на 10% от началната тръжна цена.

Вилата е един от последните имоти, притежавани от благородническо семейство. Продажбата ѝ може да се превърне в една от най-скъпите публично регистрирани сделки нa нeдвижими имoти в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Горна Оряховица частично затегнаха мерките
В Горна Оряховица частично затегнаха мерките
Томбола с награди в Търговище, ако си платиш данъците наведнъж
Томбола с награди в Търговище, ако си платиш данъците наведнъж