Проф. Асен Балтов: Около 20% от новорегистрираните с Covid-19 постъпват в болница

от БНТ
07:34, 29.06.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Здраве

Би трябвало всички болници да лекуват пациенти с Covid-19, частните болници в момента доста са се оттеглили. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, ако е имало подценяване сред обществото, това се е случило след 15 юни, когато на всички ни се е искало това нещо да свършва и да е отминало. За съжаление, вирусът все още върлува, коментира проф. Балтов.

В "Пирогов" 29 са приетитите пациенти с Covid-19, в пик са били над 52. Състоянието е средно тежко, на няколко от пациентите се подава кислород, няма интубирани. Над 200 пък са излекуваните пациенти с коронавирус, преминали през "Пирогов".

По негови изчисления, ако постъпват 100 души дневно в болниците в страната, това би било много тежко за системата на здравеопазването.

От новорегистрираните случаи около 20% постъпват в болница заради нуждата от лекарски грижи.

Каза, че цената за лечение е въпрос на преговори, но има напредък пътеката да има двойно увеличение - до 1200 лв., тъй като не е достатъчно финансирана и при положение, че лечението на пациенти с Covid-19 продължава между 14 и 21 дни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня за безопасност на движението по пътищата
Отбелязваме Деня за безопасност на движението по пътищата
Кметът на Париж Ан Идалго спечели нов мандат
Кметът на Париж Ан Идалго спечели нов мандат