И в Балчик повечето хотели отвориха в средата на месеца, макар че туристи няма. Техните очаквания също са фокусирани върху почивките през август.
Повече от 15 години Симеон Господинов посреща в хотела си скандинавски туристи. Обикновено през лятото тук няма свободни места, а резервациите са направени още през зимата. Сега обаче хотелът е почти празен.
Симеон Господинов – собственик на хотел в Балчик: “Дори кризата 2008-2009 година не ни се отрази сериозно. Този път нещата са много по-сериозни. Питахте ме за моите очаквания? Очакванията ми са реалистични, бих казал. Това е един почти провален сезон, един много динамичен сезон, постоянно валят записвания, след това канселации, хората не могат да определят дали искат да почиват или не, дали е безопасно или не.
Въпреки това Симеон Господинов не затваря. Надява се през юли и август тук да отседнат румънски и български туристи.
Симеон Господинов: “Виждате, че в момента хотелът е доста празен, има някакви резервации за уикенда, но това не носи някаква голяма икономическа обосновка в работата в момента.
За да задържи поне част от персонала, той се възползва от мярката 60/40.
Симеон Господинов: “Работата ни тази година е по-скоро посветена на нашия персонал, тя носи силно социален елемент, защото ние сме сравнително малък хотел и хората, които са ядрото на този хотел, са като част от едно семейство. Чисто в икономически план като че ли няма много причини да отваряме тази година.”
Марио Барболов и съпругата му са в Балчик за своята едноседмична почивка.
Марио Барболов: “Спокойно, тишина, чист въздух, чисто море, с две думи - всички условия, които са необходими за една кратка почивка.
Не се страхуват, че могат да се заразят.
Марио Барболов: "Спазваме всички мерки, които са предписани от Щаба, дори и в момента можем да извадим маски за закрити помещения.
Симеон Господинов: "Във всички общи помещения има дезинфектанти, и то от качествените дезинфектанти, постоянно миене на ръце на персонала.
Десислава Кирякова е управител на малък хотел в Балчик. От седмица интересът на румънските туристи е голям, но липсата на информация за пандемията у нас ги спира да пътуват.
Десислава Кирякова: “Идват резервации, но идват и много анулации. Тоест гостите, с които ние работим, основно румънци, са още плахи и несигурни, правят резервации, ние имаме сигнал, че искат да дойдат, след което нещо се случва и започват да анулират. Примерно ако са пристигнали 5 резервации, след ден-два идват поне 3 анулации".
Според нея за един малък хотел ще е по-лесно да се съвземе след кризата.
Десислава Кирякова: Той може да ползва по-малък капацитет от общия си, който не изисква твърде много разходи, особено за работни заплати, докато при големия хотел има повече разходи, когато резервациите и настанените гости са по-малко, не е рентабилен.
Сезонът в Балчик може да бъде спасен от българските туристи, казват хотелиерите. И се надяват през юли и август хотелите да се напълнят поне наполовина.