НОВИНИ

Поляците избират президент

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:53, 28.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Европа

Поляците избират президент. Вотът беше отложен от средата на май заради коронавируса. Залогът е огромен, тъй като изходът може да доведе до завой в полската политика - както в отношенията с Брюксел, така и в приоритетите на управляващите от партията "Право и справедливост".

Ако нито един от претендентите не събере над 50% от гласовете, победителят ще бъде определен на втори тур след две седмици.

Поляците, сочените като отличници от СЗО в справянето с пандемията, с 33 000 заразени, проявиха дисциплина и при гласуването за президент. Търпеливо чакаха на дълги опашки пред секциите, а вътре влизаха с маски, шлемове и собствени химикалки. Водещите претенденти са президентът Анджей Дуда, подкрепен от управляващата "Право и справедливост" и Рафал Тшасковски от опозиционната "Гражданска платформа".

До обяд избирателната активност беше 24%. Тя ще е решаващо важна за изхода. Сред избирателите на Дуда има много възрастни хора и ако мнозина от тях предпочетат да си останат у дома, той няма да успее да събере необходимите му над 50%, за да си спести втори тур, изходът от който би бил несигурен.

Анджей Дуда, президент и кандидат за втори мандат: Искам да насърча своите сънародници да дадат своя глас, това право е стълб на демокрацията. То е и граждански дълг, за да определите съдбата на страната си - кой ще управлява Полша и в каква посока ще поемем.

Дуда обещава повишаване на доходите, живот по западен стандарт, продължаване на щедрите социални програми на правителството и се обявява против правото на еднополовите двойки да встъпват в брак и да осиновяват деца.

Политическият му курс съвпада с този на правителството. В същото време Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и бивш евродепутат, предвижда за Полша път, различен от този, по който я водят сегашните управляващи и най- вече - сдобряване с Европа.

Рафал Тшасковски, кандидат за президент на "Гражданска платформа": Вотът е важен за Европа, защото се решава бъдещето на Полша - дали ще бъдем в покрайнините с подобно правителство или ще сме в центъра, при взимането на важните решения.

Отношенията между Брюксел и Варшава през последните 5 години са напрегнати заради предприетите реформи в съдебната система и медиите. Заради тях Еврокомисията започна наказателни процедури срещу Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По време на пандемията: Третокласници написаха книга с приказки
По време на пандемията: Третокласници написаха книга с приказки
В Италия беше открит първият оперен фестивал след карантината
В Италия беше открит първият оперен фестивал след карантината