НОВИНИ

В добро състояние са заразените с коронавирус работници в Септември

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 28.06.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Регионални

12 работници от вагоноремонтния завод в град Септември са с положителни проби за коронавирус. Те са в добро състояние, а един от мъжете е настанен в инфекциозното отделение на столичната болница "Свети Иван Рилски". Заводът не работи в момента.

Във вагонно-ремонтния завод в Септември работят над 1000 души от почти всички населени места в областта. Той е най-големия подобен завод у нас, а производството му е ориентирано основно за износ. През изминалата седмица по инициатива на ръководството са направени над 500 теста, а при 12 от работниците PCR тестовете за коронавирус са положителни.

Повечето от заразените с COVID-19 работят в цеха, който прави ходовата част на влаковите вагони. Голяма част от мъжете на възраст между 41 и 61 години са шлосери. Помещението, в което се трудят, е отделено от всички останали.

Ирина Атанасова - началник отдел - РЗИ Пазарджик: Положителните лица има почти във всяко населено място в септемврийска община, Септември, Ветрен дол, Варвара, Мененкьово, има и от Белово, Ковачево. Извършва се епидемиологично проучване, положителните мъже са на домашна изолация, а контактните лица под карантина.

Заводът край Септември произвежда товарни и пътнически вагони за едни от големите европейски железници и за БДЖ. Има сключени договори за изпълнение и доставка до 2022-ра година. Като лидер в този сектор ръководството му не може да си позволи подценяване по отношение на здравето на работещите.

Зорка Мацанова - директор производство:Нние се грижим много добре за служителите и държим всички да са здрави, затова и инициирахме това тестване. От началото на епидемията сме инициирали маски и всеки служител е длъжен да ги носи през цялото време. Измерва се температурата на всеки един влизащ в завода всеки ден, дезинфекцира се 4 пъти на ден, монтирани са дезинфекционни апарати във всички халета, променено е работното време да не се засичат смените, след всяка смяна се дезинфекцира преди започване на следващата.

Състоянието на заразените с коронавирус е добро, нямат симптоми.

Зорка Мацанова - директор производство: Нямаме служител ходил в чужбина, предприятието е голямо, от различни населени места, не можем да коментирам за първоизточник в момента.

В рамките на 48 часа ще се направи дезинфекция на целия вагонно-ремонтен завод в Септември. Той ще работи отново във вторник.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли продължена националната програма за саниране?
Ще бъде ли продължена националната програма за саниране?
Заразата в столичната детска градина "Звездичка" е тръгнала от родител
Заразата в столичната детска градина "Звездичка" е тръгнала от родител