НОВИНИ

Задържаните висши антимафиоти от ГДБОП остават в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:11, 28.06.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Криминално
Снимка: БГНЕС

Двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Колежката им Василена Фикирлийска излиза на свобода, без мярка за неотклонение. За нея съдът прие, че няма доказателства да е участвала в организирана престъпна група.

На брифинг на прокуратурата малко преди обед се потвърди информацията, която пъров в "По света и у нас" съобщихме, че обвиняемите по това дело са 4-ма. Четвъртият обвиняем е Десислав Такев. Той е съгражданин от Своге и стар приятел на Цветан Панков. Именно Такев е човекът, който пред организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик и разпорстранение на наркотици, се е представял като сътрудник на ДЕА и е размахвал фалшива карта на Международна полицейска организация.

Такев се оказа ключов в това разследване, тъй като след като са му повдигнати обвинения, е дал показания и е направил самопризнания, в които е казал, че заедно с приятеля си Панков и заедно с неговия подчинен от ГДБОП Ванков са взимали пари под формата на подкупи от групи, които се занимават с разпространение на наркотици.

В съдебна зала прокуратурата представи доказателства, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков е получил 5 хиляди лева, белязани банкноти, подкуп от поискани общо 10 хиляди.

Срещу тази сума той поел ангажимент да удари конкуренти. Парите му били предадени в гориста местност край столичен квартал от вече подсъдимия за участие в наркогрупа Росен Кръстев, известен като Стъкларя.

Иво Найденов, адвокат на Цветан Панков: Има провокация към подкуп и няма такива доказателства, поне по това, което прочетох в делото, че съществува такава група от 2017 до настоящия момент, но явно моя прочит не е верният.

Съдът прие тезата на обвинението, че Панков заедно с пряко подчиненият си Кирил Ванков в продължение на повече от три години редовно е искал и получавал подкупи от различни групи, които се занимават с трафик, търговия и производство на наркотици. Срещу тези суми те осигурявали спокойствие за клиентите си, предупреждавали ги кога се очакват полицейски акции и удряли техни конкуренти.

Стефан Банков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР: Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика. Който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства.

Според разследващите Панков и Ванков играели ролята на доброто и лошото ченге. По-малкият началник Ванков образувал оперативни дела и разработки срещу различни групи. След това при тях се появявал пратеник в лицето на четвъртия обвиняем - Десислав Такев. Той уреждал срещи с големия началник Панков, който пък казвал срещу колко ще реши проблема.

Такев признал, че той взимал парите и ги предавал на Панков. Прокуратурата твърди още, че Панков предупреждавал тези, които си плащат кога ще има акции и дори ги съветвал кога трябва да напуснат страната за известно време.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна, изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи.

Според разследващите Ванков и Панков дори провалили разработки на "Вътрешна сигурност" по други къртици в МВР. Обвинението твърди, че дори има данни, че двамата са покровителствали наркобанди още от 2014 година.

Според директора на дирекция Вътрешна сигурност има оперативни данни, че двамата са свързани с покровителство на това количество кокаин, открито в началото на годината в кашони с лимони и този преди месец в Студентския град, което е много над половин тон. От прокуратурата отказаха повече информация с мотив, че в момента се събират доказателства и това може да попречи на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва проверка за причината за срутила се при съседен строеж къща
Започва проверка за причината за срутила се при съседен строеж къща
Съдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков за делото "ЕВН" на първа инстанция
Съдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков за делото "ЕВН" на първа инстанция