НОВИНИ

Прокуратурата и МВР: Засегнат е международният авторитет на страната ни заради обвиняемите в ГДБОП

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:05, 28.06.2020
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Кирил Ванков и Цветан Панков. Според обвинението, срещу заплащане те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, обвинена, че е била свръзка с наркобандите.

Разузнавачката, която е била към главна дирекция Национална полиция, е била така да се каже ковчежникът на групата. Тя е събирала всички пари и след указанията на двамата висши антимафиоти ги е разпределяла.

Очаква се в 13 часа да започне делото в Специализирания наказателен съд и то да завърши с произнасяне дали тримата ще останат в ареста.

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се е като сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация. Той е бил посредник в контактите между двамата висши антимафиоти и престъпните групи.

Досъдебното производство е организирано през май тази година по повод депозирана справка от Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР в Специализирана прокуратура.

"Засегнат е международния авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са
осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Вярвам, че органите на МВР бързо ще върнат доверието към чуждестранните ни партньори. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й, дейността на групата е била в няколко направления:

Първо - получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър.
Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти.

Третото - предоставянето на предварителна информация по различни разследвания.

Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия, заяви Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР. Дирекция "Вътрешна сигурност" под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализирана прокуратура успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР.

"Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно в хода на действията по разследването и оперативните действия те контактуваха с нас, с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика. Той не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства", каза Стефан Бавков.

Групата е действала и през 2014 година, допълни още той.

Дирекция "Вътрешна сигурност" днес е депозирала в спецпрокуратурата допълнителни материали за деяния от 2014 година на двамата служители.

Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР: Идентични, осуетяване на наказателно производство, облагодетелстване, предоставяне на класифицирана информация на криминалните среди. Всичко с цел подкуп. В хода на оперативната дейност прави впечатление, че полицаите нямаха дори морален ангажимент. Самите те имат малки деца и бяха с ясното съзнание, че покровителстваха канала не само за разпространение на наркотични вещества на територията на България, но и към страни от Европа, с което пречеха на нашите партньори. Бяхме пред сриване на доверието на страната. Те са лицата, които са контактната точка.

От една година се осъществява мониторинг върху дейността на висшите служители, а по-активно от няколко месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио остана в битката за Калчото след победа над Фиорентина
Лацио остана в битката за Калчото след победа над Фиорентина
Атлетико (Мадрид) се откъвсна в битката за топ 3 след успех над Алавес
Атлетико (Мадрид) се откъвсна в битката за топ 3 след успех над Алавес